Megbolondult a magyar konzul és őrült költekezésbe kezdett

2014.06.03. 18:22

Megbolondult a magyar konzul és ugy vette a félmilliós festményeket, mint más a vajaskiflit • Nagyon mozgolódnak a horvát diákok, hát kapnak egy kis leckét a sok szünidő helyett • Hozzáment a soffőrhöz a milliárdos leánya, most meg apróhirdetésekben üzenget a drágalátos papának. Esti Ujság, 1914, junius 3.

Megőrült konzul, aki félmillióért képet vásárol

Malmő: Az itteni balti kiállítás művészeti csarnokában megjelent tegnapelőtt egy elegáns úr, s a kiállított festmények legszebb darabjait megvásárolta félmillió koronáért. Azt mondta, hogy Levisson Márton a neve s gotenborgi osztrák-magyar konzul. Csekkekkel fizetett.

Természetesen nagy volt az öröm a svéd művészek körében. Tegnap ujra megjelent s ismét több képet megvett. Ekkor azonban már zavartan viselkedett s olyan botrányt csapott, hogy a rendőrségre kellett kísérni.

Ott kiderült, hogy elmebajos, tehát csekkjei is értéktelenek.

A szerencsétlen embert, aki csakugyan Levisson konzul, a londi őrültek házába szállították.

A megfékezett horvát diákok

A horvát fiatalság már esztendők óta a kelleténél nagyobb mértékben vesz részt a politikai életben. Hiába rendszabályozták meg őket ismételten, hiába tiltották be ifjusági egyesületeiket, mikor a nyílt politizálást lehetetlenné tették részükre, a torna és turista egyesületek lettek a veszedelmes politikai izgatás fészkei. Most, a Schaffer-féle merénylet lelepleződése után az illetékes körök végre elérkezettnek látják az időt, hogy a most már összeesküvéseket is szövő fiatalságot erősen megrendszabályozzák.

Máris megállapították, hogy a középiskolai tanári kar egy része jóindulatu passzivitással tűri, sőt pártolja a diákság fészkelődését. Ennek nagyarányu áthelyezésekkel, a zágrábi tanárságnak ugyszólván teljes kicserélésével fogják végét vetni. Ezenkívül a tanulmányi anyag alaposabb és bővebb oktatásával s a tanulmányi idő intenzívebb kihasználásával fogják megnehezíteni a fiatalság politizálását. Könnyen lehetséges, hogy az ezidei nyári szünidő tartamát is jelentősen megrövidítik, ugyanakkor előreláthatólag egész sor ifjusági egyletet feloszlatnak.

A milliárdos leánya és a soffőr

Newyork: Robert H. Ingersoll-t, a híres milliárdost tegnap az üzleti órákban valaki fölhívta az irodájában telefonon.

Tudja-e Ingersoll úr, - kérdezte a hang – hogy Poppy leánya éppen most férjhez ment az ön Brown nevű soffőrjéhez!

A milliárdos lecsapta a kagylót és nem válaszolt semmit. Még aznap az esti lapokban Ingersoll aláírásával a következő hirdetés jelent meg:

Poppy! Ha családunk tagja akarsz maradni, tüstént ott kell hagynod a soffőrt.

Apád

A reggeli lapokban erre a hirdetésre a következő válasz jelent meg:

Papa! Soha, soha.

Poppy

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?