Lelkiismeretlen hóhérocskák a pesti soffőrök

2014.06.04. 19:12

Lelkiismeretlen hóhérocskák a pesti soffőrök: rendőrkardnak kellene megfékeznie az eszement száguldozókat • Ferenc Ferdinánd trónörökös junius végén Szarajevóba utazik • Le az értelmetlen gombokkal, elő a papagájviselettel: harcra készek az uj divatot proklamáló futuristák. Esti Ujság, 1914, junius 4.

Lelkiismeretlen hóhérocskák a pesti soffőrök

Az utóbbi hetekben nagyon sok automobil-baleset történt a fővárosban, tegnap pedig katasztrófát okozott egy soffőr vigyázatlansága: halálra gázolta a József-utcában Horváth Ilona varróleányt és életveszélyesen megsebesítette Szabó Ferenc napszámost.

Budapesten és Magyarországon gépkocsivezetőn amolyan szelídebb lelkületű hóhérocskát értenek, akinek, ha még nem terheli a lelkiösmeretét néhány elgázolás, hát a jövőben majd fogja. Majdnem mindegyik napon történik egy-egy elgázolás (az utóbbi napokban több is egy délelőttön vagy délutánon), amelynek nem kellett volna megtörténnie.

Hiszen Budapest forgalma a nyugati metropolisok forgalmához képest igen lassu vérkeringés.

Itt balesetet igazán csak a kiszámíthatatlan véletlennek lenne szabad szülnie. Ehhez a véletlenhez azonban hozzászegődik a chaufferök minden rossz tulajdonsága és vérezi az utcákat. Ha nem egészséges embereknek vonagló huscafatokká való tépéséről lenne szó, még a komikum hangját is megüthetné az ember, hogy a gépkocsi nem tud ugy megérkezni, hogy fölvert porába jajgatás és szörnyülködés ne vegyülne el.

Furcsa, hogy nincs rendőr a hóhérocskák fegyelmezésére, holott az ő költői lelkük csapongása az ország halálozási arányának leromlását eredményezi.

Nem elégséges a chauffert levizsgáztatni. A gépkocsi vezetőjének minden utját állítsa mérték alá a rendőr. Rendőrőrszem, ha kell, rendőrkard fogadja az úti szertelenségeket. Ezt nem csupán széptani érzékünk követeli, de bőrünk, becses bőrünk, amelynek épségben való tartása honpolgári kötelességünk.

A boszniai hadgyakorlatok

Jelentettük már, hogy junius 24-től 27-ig nagy hadgyakorlat lesz Boszniában, amelyen Ferenc Ferdinánd főherceg, az egész fegyveres erő felügyelője is részt akar venni.

A főhercegnek a hadgyakorlata való részvételére a következő diszpozíciók történtek: Ferenc Ferdinánd junius 15-én Szarajevóba érkezik és rövid itt tartózkodás után tovább utazik Ilidzébe. Junius 28-án a hadgyakorlatok lefuvása után a főherceg visszatér Szarajevóba, ahol megszemléli a várost és nevezetességeit, ugyanaznap délután pedig visszautazik Zágrábon át Bécsbe.

A futuristák ruhája

Miután a futuristák a festészetet és a költészetet a saját képmásukra átalakították, most a ruházatra vetették rá magukat. Vezérük, Marinetti Londonban felolvasást tartott itt arról, hogy az igazán modern embernek milyen ruhában kell járnia.

„Tiltakoznom kell az ellen, hogy bennünket futuristákat az ugynevezett bohémek közé sorozzanak. A hosszu, fésületlen haj, a rendezetlen magaviselet nem kaphat helyet abban a mozgalomban, amely több egészségért, kényelemért és logikáért küzd. Mi vagyunk az egyetlenek, akiknek a modern életről helyes fölfogásunk van és határozottan visszautasítjuk, hogy bennünket a festői regényességgel azonosítsanak.”

Az egy darab, egybeszabott ruha hadat üzen a mult legnagyobb vétkének, az arányosságnak.

Mire valók az értelmetlen gombok és legfőképpen miért kell egy vagy két színhez ragaszkodni?

A futuristának színes foltjai lesznek, amelyeket a nap szakához, szeszélyéhez és foglalkozásához képest ruhájára tűz. Persze, a multisták megborzadnak ilyen ruha hallatára.

Nem baj! Lehet, hogy ökölre fogunk velük menni, mi mégis elindítjuk utjára az egy darab öltönyt

– mondotta Marinetti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?