Kémgyanus kínaiakat fogtak el Szegeden

2014.06.07. 12:34

Kémgyanus kínai házalókat fogtak el Szegeden • A francia elnök felesége bigámiában élhet köztiszteletben álló urával • A lumpolók szívét is megmelengette a Pósa bácsit köszöntő tízezer gyermek látványa. Esti Ujság, 1914, junius 7.

Gyanus kínaiak Szegeden

Szeged: Az itteni rendőrség figyelmes lett két kínai emberre, akik néhány nap óta kőből faragott dísztárggyal házaltak. Bekísérték őket a főkapitányságra s megállapították, hogy nincs engedélyük ipari cikkek árusítására. Az egyik kínainak Li-Mi-Po a neve, a másiké Lai-Thi-bei. A bécsi kínai követ által kiállított német nyelvű igazoló írást találtak náluk. Mivel nemrég Baján fogtak el néhány kínait, akikről azt hitték, hogy Oroszország számára kémkednek, a szegedi copfos atyafiak lakását is átkutatták, vajjon nem akadnak-e olyan bűnjelre, ami kémkedésre vall. Mivel azonban erre semmi bizonyíték nem akadt, a szegedi rendőrség ipari kihágásért huszonnégy órai elzárásra ítélte őket, azután tegnap Budapestre toloncolták a két kínait, mert a fővárosi kínai kolónia tagjai.

Az Esti Ujság tudósítója fölkereste a szegedi rendőrfőkapitányt, aki a gyanus idegenekről a következőket mondotta:

A külföldiekről szóló törvény és a toloncrendészeti szabályzat értelmében járt el a rendőrség a kínaiakkal szemben. Még a balkáni háboru idején érkezett rendelet a rendőrségekhez a külföldiek megfigyelésére. Ez a rendelet még most is érvényben van.

Hogy éppen most alkalmazkodunk ilyen szigoruan a rendelethez, annak az az oka, hogy az ujságban gyakran olvasunk mostanában gyanus kínaiakról.

Arra nincs adatunk, hogy a kínaiak kémkednének, hanem a közbiztonság szempontjából nem kívánatos a letelepedésük.

Vád a francia elnök felesége ellen

Poincaré bigámiája

Amiről eddig a lapok burkoltan írtak, ma nyilvánosságra került. A francia köztársasági elnök ellenfelei kikutatták Poincaré feleségének multját. Az elnöknének állítólag már két férje volt és az egyiktől nem vált el törvényesen, ugyhogy a mostani férjével bigámiában él.

Az igazi férj eddig Amerikában volt. Poincaré ellenségeinek küldöttje fölkutatta a tartózkodási helyét és pénzügyi ígérettel rábírta, hogy jöjjön vissza Franciaországba. Mihelyt Párisba érkezik, beszélni fog, előmutatja bizonyítékait, amiből olyan botrányok kerekedhetnek, hogy az elnök alig maradhat meg a helyén.

Tízezer gyermek

Egy szál rózsát Pósa bácsinak

Pósa bácsit, a gyermekvilág nagy és melegszívű Pósa bácsiját ünnepelte tegnap tízezer gyermek. Pósa bácsi most ünnepelte költői munkásságának negyvenötéves jubileumát. A millenáris versenypályán rendezték az ünnepséget.

A reggeli sétálók, a korai lovasok és azok, akik még nyolc órakor is szellőztették a fejüket az éjszakai lumpolás gőzétől, már kora reggel gyönyörködhettek a gyereksereg felvonulásában.

Mint valami ünnepi jelvény, ott volt mindegyikök kezében egy szál rózsa, azt vitték Pósa bácsinak, az ünnepi poétának a gyerekek. Bárczí polgármester beszédében azt a poétát ünnepelte, aki megteremtette a gyermekpoézist nálunk, akinek olyan hatalmas része volt abban, hogy magyar nevelést tudjanak adni a kicsinyeknek.