Az elhízott nő borzalom az Ur szemében

2014.06.13. 18:38

Koplalás, masszázs, vizikura: az elhízott nő borzalom az Ur szemében, de a nyakigláb lécnő se megnyerő • Anglia fél a szénsztrájkoktól, inkább perzsa petroleum hajtja majd a rettegett hadi flottát • A Szent István-nap ünneplése ellen agitálnak a nacionalista horvát tulzók. Esti Ujság, 1914, junius 13.

Sovány nők

Egészen helyesen olvastad: sovány nőket említek, nem karcsuakat. Mert ez, ugyebár, kétféle. Jól kifejlett csípőjű, gömbölyű karu nő nagyon jól és könnyen lehet karcsu, azaz vékony dereku. Ellenben sovány az a nő, aki a teste egyéb méreteinek rovására csupán a teste hosszaságát igyekszik fejleszteni. Az ilyen sovány nő most divat, és érdekes megfigyelés, amelyet egyébként régi tapasztalati tény erősít meg, hogy amikor a közízlés a soványokat követeli, akkor a nők soványak.

Isten tudja, hogyan van ez, ugy látszik, a kereslet arányában növekszik a készáruállomány, ahogyan a Szabadság-tér táján mondják.

A sok női soványság eredetét ismerem. Divatos soványító kurákat használnak a hölgyek. Most kétféle soványító kura van és mindegyiknek számos válfaja. Az egyiknek is, a másiknak is töméntelen a híve, követője, aki hősiesen hozza meg azokat az áldozatokat, amelyeket a kura rá ró.

A lesoványodás római-orosz szisztémája, az izzadás, már nem népszerű, amióta tudjuk, hogy gyakran a szív épsége fizeti meg az árát. És a hajtószereknek is befellegzett, amióta tudjuk, hogy vízveszteség árán épenséggel nem fogy a testsuly. Hanem igenis nagyon dívik a táplálékelvonás által való lefogyatkozás és ezzel a dietétikai módszerrel szemben a természettani módszer, amely felöleli a különféle vizikurákat és a masszázst.

A hideg- és melegvízprocedura nem ér semmit és a masszázs többnyire a dögönyözőt soványítja le, nem a dögönyözöttet. Legtöbbet ér még a fokozott izomtevékenység.

De a táplálkozás elvonása által fogynak a nők leginkább. Legelterjedtebb módja a burgonyakura, ami méltán meglepő, mert eddig azt hitték, hogy a krumpli puffancsá tesz. Most kiderül, hogy soványít, mert a jóllakottság érzését kelti a gyomorban.

Az elhízott nő borzalom az Úr szemében; valamint az urakéban is. De a nyakigláb lécnő, aki, ha nem is lapos, de annál sokszegletűbb, éppen olyan borzalom. Az igazság itt is a középen van és én a pálmát a jausse maigre-nek nyujtom, az álsovány töltött gilicének.

Perzsa petroleum hajtja majd az angol hadi flottát

Angliában azt a szerződést, amelyet az angol állam az Angol-Perzsa Olaj-Társasággal kötött, fontosságban ahhoz a pénzügyi művelethez hasonlítják, amellyel Beaconafield a Rothschildok közvetítésével a Suez-csatorna részvényeinek többségét az állam számára megvásárolta.

Hosszas kísérletezés után tudvalevően bebizonyult, hogy a hadihajók fűtéséhez nem föltétlenül szükséges szén.

Olajjal vagy petróleummal olcsóbban és könnyebben lehet megfelelő hajtóerőt előállítani. Az angol szénbányászok az utóbbi időben sűrűn sztrájkba léptek, ami a hadi flotta harcképességét szem előtt tartó admiralitásnak nem egyszer sulyos gondot okozott. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy szén helyett a sokkal nagyobb mennyiségben található és könnyebben hozzáférhető petroleumot fogják be motorikus erőnek.

Magántársaságoktól azonban nem akart az állam függni. Félt, hogy kartellbe lépnek és fölverik a petróleum árát. De azután olyan bonyodalmaktól is tartott, mint amilyet most a mexikói polgárháboru okozott. Ha az ottani petróleum-forrásokra lennének ráutalva, a hajók kazánjai most hidegen állhatnának. Ezek a meggondolások bírták rá a kormányt, hogy az Olaj-Társaság részvényeinek többségét megvásárolja. Ezzel intézkedési jogot nyert a társaság perzsiai petroleum-forrásain, amelyeket teljesen a hadi flotta szükségletei szerint fognak kiaknázni.

A Szent István-nap ellen

Zágrábból jelentik nekünk: a vasárnapi munkaszünetről szóló törvénytervezet, amelynek hatálya Horvátországra is kiterjed, egyes tulzó horvát körökben nagy elégedetlenséget kelt. Ennek oka az a rendelkezés, hogy a tervezet Szent István-napját normanapnak hagyja meg s e napon az üzletek nyitvatartását nem engedi meg. Legutóbbi közgyűlésén a zágrábi kereskedelmi és iparkamara is foglalkozott e kérdéssel s elhatározta, hogy a Szent-István-nap kötelező megünneplése ellen előterjesztéssel él, azt az indítványt azonban, hogy Horvátország területére Cyrill és Methód napját mondják ki kötelező ünnepnek, a kamara közgyűlése nem fogadta el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?