Ilyenek voltak a mai fiatalok

2014.06.20. 16:59

Az uriszabók fogják a világ nemzeteit egyesíteni? A modern fiatalember, komoly, választékos és az angol divat bolondja • Néger sereget toboroz Franciaország, de mit fog szólni ehhez Németország? • Megmentették az éjszakázó ifju ujságíró, az idegbajos Számuelly Tibor életét. Esti Ujság, 1914, junius 20.

A mai fiatalember

Ah.... A mi időnkben egészen másként volt.

Így kell felsóhajtani, ha a mai fiatalemberről akarunk egyet-mást, inkább rosszat, mondani. A mai fiatalember a külsejével üt el legszembetűnőbben az előző nemzedéktől. Legfőbb ideálja, hogy lehetőleg angolosan hasson. A mai fiatalember részben Wilde Oszkár művei, részben a nagy szabócégek által közzétett reklámcikkek nyomán öltözködik. Igy azután megszületett a simára borotvált arcu, közép- vagy baloldalt elválasztott haju, monoklis, ünnepélyes komoly fiatalember, akinek ruházata oly választékos és állandóan korrekt,

mintha a mai ifjuságnak más gondja sem lenne, mint a nadrágvasalásra ügyelni.

Soha oly sok kedves és szeretetreméltó stréber, oly bájosan és tülekedés nélkül előre siető sima ember nem mozgott a föld hátán, mint most.

Azelőtt az affektáltság a gazdag emberek semmittevő gyermekei számára volt fönntartva. Most azonban nem csak a léhűtőket jellemzi az ál-dandység, hanem a legkomolyabb urakat is. És nem csak a pesti korzón találkozunk vele, hanem a vidéki városok promenádjain is. Nemzetközi vonás ez, lehetetlen hát, hogy az utópisták álma ne jusson az ember eszébe: a modern szabóknak sikerülni fog a nemzeteket, fajokat egyetlen nagy divatlap szerint egyesíteni.

Néger sereget toboroz Franciaország

A fekete hadsereg megteremtésének gondolatáról még mindig nem tett le Franciaország. A tavalyi kísérlet kudarccal végződött. Guadeloupe szigetén háromezer fekete ujoncot írtak össze, de ezek közül csak ezernégyszázat tudtak Franciaországba szállítani. Még az anyag is nagyon rossznak bizonyult. A négerek szervezetét az öröklött betegségek és a hiányos táplálkozás igen elgyöngítették.

A huszonnyolc fokos meleg éghajlat alól hirtelen, minden átmenet nélkül, olyan helyre kerültek, ahol fagyott és havazott. Ilyen körülmények között egy részük meghalt és csak igen kevesen maradtak egészségesek.

A francia kormányt ez nem kedvetlenítette el. Az idén ismét ujoncoztatott. Most azonban nem fogják egyenesen az anyaországba szállítani a fekete regrutákat. Az elemi kiképzést hazájukban kapják meg és csak ezután szállítják az algíri és tuniszi helyőrségekbe. Abban az arányban, amelyikben sikerül a fekete hadsereg zászlóaljával az afrikai gyarmatok garnizonjait benépesíteni, abban az arányban visszavonják onnan a francia ezredeket, amelyeket azután a német határra küldenek.

Megmentették az idegbajos Számuelly Tibor életét

A hajnali veronál-mérgezés

A Rókus-kórház egyik közös termében kábult állapotban fekszik egy fiatalember: Számuelly Tibor hírlapíró. Tegnap estefelé vitték oda a mentők a Gyár-utca 9. száma alatt levő lakásáról. Betegágya fölött a fejtáblán ez olvasható: veronál-mérgezés.

Számuelly a legfiatalabb ujságíró-gárdába tartozik és szervezetének megártott az örökös éjszakázás.

Idegbajos lett, ami nagyfoku álmatlanságban nyilvánult. A szerdáról csütörtökre virradó éjszakát házon kívül töltötte és csak hajnali négy órakor ment haza. Lakásadónőjének, özvegy dr. Orosz Györgynének föltűnt, hogy a fiatalember még csütörtök délután öt órakor sem kelt föl, azért beküldte hozzá a takarítónőt, hogy ébressze föl.

Amikor a takarítónő látta, hogy a fiatalember semmire sem reagál, megrémülve sietett urnőjéhez. Mivel az éjjeliszekrényen egy pohárban leülepedett fehér porra akadtak, rosszat sejtve, a mentőkért telefonáltak. Csakhamar odaérkeztek a mentők, akik megállapították, hogy Számuelly veronált ivott. Bevitték a Rókus-kórházba, ahol Számuelly ma reggel ébredt fel csaknem halálossá vált kábultságából. Az Esti Ujság munkatársának azt mondta, nem akart öngyilkosságot elkövetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!