Készül az első világháború fegyvereinek adatbázisa

Untitled-1
2014.06.24. 09:15

Az első világháború kitörésének századik évfordulója adhat nagy lökést annak az internetes oldalnak, amelynek készítői szeretnék egy adatbázisba gyűjteni az 1914 és 1918 között vívott, 15 millió ember halálát okozó csaták összes kézifegyverét.

Az első világháború nemcsak területi kiterjedése miatt járt annyi áldozattal amennyit korábban egyetlen háború sem hozott, hanem mert az egy-egy katonára jutó tűzerő is jócskán megnövekedett a fegyvergyártásban alkalmazott technológiák jóvoltából. A széles körben itt először bevetett géppuskák és szórlövegek nagy mértékben megkönnyítették a védekezést, viszont megnehezítették a támadást, de az állóháborúban bevetett rohamcsapatok fegyverzete is sokat változott az addig megszokott hadviseléshez képest. Az akkor használt ismétlőpisztolyok és az addig megszokottnál jóval messzebb lévő célpontokat is pontosan eltaláló, megbízhatóan működő puskák gyártási minőségét jól jelzi, hogy az amerikai hadsereg még 2010-ben, Afganisztánban is talált olyan Lee-Enfield puskát egy tálib fegyverraktárban, amit 1915-ben gyártottak, tehát jó eséllyel még az első világháborúban is használtak.  

A gyűjtőoldal messze nem teljes még, bár néhány ország, például a háborúba az Antant oldalán belépő, de valójában csak a németek kelet-ázsiai érdekeltségeit támadó Japán felszerelését szinte teljes körben azonosították már, de például a háborúban majdnem nyolcmillió fős sereggel részt vevő Osztrák-Magyar Monarchia alig néhány puskával és pisztollyal szerepel egyelőre.

Technikai érdekesség már így is van, például a FÉG-gyártmányú Frommer-Stop, ami a korszakban minden fegyveres testület rendszeresített oldalfegyvere volt, így a háborúban harcolók mellett Frommer Rudolf pisztolyát használta a csendőrség, az államrendőrség, a határőrség, az erdészet és a posta alkalmazottai is. A pisztoly érdekessége, hogy bár alapelve hasonló a többi öntöltő pisztolyhoz, a kilőtt töltény visszarúgásának erejét hasznosító rugók nem a cső alatt, hanem a fegyver tetején kaptak helyet.

Az oldalon sok érdekesség  vár még a korszak haditechnikája iránt érdeklődőkre, és a készítők szívesen fogadják a szakértők kiegészítéseit is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!