„Freudolással” mulat az ifjuság

2014.06.26. 18:00

„Freudolással” mulat az ifjuság: végre minden erotikus kétértelműségről szabadon diskurálhatunk a társasági hölgyekkel • Lemondott Péter szerb király, az ultranacionalista tisztek állhatnak a háttérben • 50 munkás katasztrófája a newyorki földalatti vasut építésén • Sötétség köszönt ránk: radikalizálódnak a pesti lámpagyujtogatók. Esti Ujság, 1914, junius 26.

Uj szerelmi társasjáték

Az idei nyáron a fürdőhelyek unalmát egy uj társasjátékkal fogják elűzni a lipótvárosi asszonyok. Főleg tengeri fürdőkön igen alkalmas, ahol a strand homokfürdőjében naphosszat együtt heverész – szorosan testhez álló tricot-ban – a mindkét nembeli ifjuság.

Az uj társasjáték neve: „freudolás”.

Nevét a kitűnő bécsi professzornak, Freud-nak nevétől nyerte, aki tudvalevőleg kimutatta – igen komoly, tudományos alapon – hogy a neurozis mindig az elnyomott és félreszorított erotikumból fakad.

Az orvosságul kínált „lelki gyónás” kiterjed a páciens áloméletére is, „freudolás” alatt tehát az értendő, hogy részint „elfogolutlanul”, „tudományosan” beszélhetünk mostmár a társasági hölgyekkel is minden két-, sőt egyértelműséget, részint pedig megfejthetjük hölgyeink álmait, melyek mögött – hiába álmodunk akár a seprüről vagy a bibliáról is – mindig valami titokzatos erotikum huzodik meg.

Péter király lemondása

Péter szerb király közölte népével,hogy egészségi okokból egyidőre kiadja kezéből a kormány gyeplőit és a kormányzást a trónörökösre bízza. Ez alkalmat adott oly híresztelésekre, amelyek küszöbön állónak mondják a király lemondását.

Ez a tény különös testet ölt, ha emlékezetbe idézzük a legutóbbi heves miniszterválságot, amely a katonai és a polgári hatóságok között lejátszódott. A szerb kormány helyzete mindig attól függött, hogy milyen viszonyban van a királygyilkos tisztekkel, akik tizenegy esztendővel ezelőtt megölték Sándor szerb királyt és feleségét.

Sándor trónörökös a legkimondottabb képviselője a tisztikar nézeteinek. Sándorban látják a tulfűtött fantáziáju ultranacionalista irányzat képviselőjét.

Bármit is hoz a holnap, senki sem ismerheti félre, hogy a belgrádi boszorkányüstben ismét forr a kotyvalék.

Ausztria-Magyarország szempontjából tehát résen kell lenni, nehogy meglepjék az események a monarchiát.

Ötven munkás katasztrófája

Newyorkból táviratozzák nekünk: A Brooklyni földalatti vasút építkezésénél tulságos megterhelés következtében egy állvány összeomlott és 50 munkást rántott magával a mélységbe. A munkások közül sokan szörnyet haltak, a többi valamennyi sulyosan megsebesült. Az állvány összedülése következtében a feltámasztott talaj is beomlott és ez még fokozta a szerencsétlenség sulyát.

Panaszkodnak a lámpagyujtogatók

Mióta a főváros házikezelésbe vette a gázgyárat, egészen tűrhetetlenné vált a lámpagyujtogatók helyzete. Százötvenet elbocsátottak közülük, a megmaradtaknak pedig az eddigi átlag ötven lámpa helyett a kívánság szerint 120 lámpa jutna. A tulterhelés kárát a közönség érzi elsősorban, mert vannak utcák, amelyeknek kivilágítására csak későn este kerül sor.

Ugy értesülünk egyébként, hogy a lámpagyujtogatók testületileg beléptek az uj radikális pártba, mert meggyőződésük, hogy az a leghatásosabban fogja képviselni érdekeiket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?