Csak bort ne adjanak a katonának

2014.08.13. 17:39

Aranyfoga leplezte le az orosz kémet • Ne adjanak több bort a katonáknak, mert így nem lesznek harcképesek • Háborúban nincs dunai hajókázás, csak monitorok szelik a habokat. 100 éves hírek.

Orosz kémek Galíciában

Hogy az orosz kémek hogyan dolgoznak, arra jellemzők ezek az esetek is. Sereth osztrák-román határ városkában három hónap előtt egy kéményseprő telepedett le. Az uj kéményseprő viselkedése azonban gyanús volt, mert állandóan a határ tájékán tett nagyobb sétát.

A kéményseprő arany fogsort hordott, ami szintén gyanússá tette őt.

Végre házkutatást tartottak nála s akkor kiderült, hogy az állítólagos kéményseprő egy magasrangu orosz vezérkari tiszt.

Miután félő, hogy az Ausztriában már régebb idő óta letelepedett orosz alattvalók között is vannak kémek, az osztrák kormány gondoskodott arról, hogy a Galíciában és Bukovinában élő orosz alattvalókat a legudvariasabb formában az ország legbelsejébe, Linzbe, Felső-Ausztria fővárosába vigyék, ahol a háború végéig őrizet alatt lesznek. Tovább... (Pesti Napló)

Az ország lelkesedése

A határról tábori levelezőlapon írja nekünk egy gyalogezred legénysége, hogy Kőbányán a Boschan-cég bort, Füzesabonyban enni-innivalót, Mezőkövesden süteményt és sört, Miskolcon és Kisszebenben gyümölcsöt, Héthárson pedig egy ottani gyárostól napokra elegendő juhtúrót kaptak. Tovább... (Pesti Hírlap)

Mozgósítás – alkoholtilalommal

Többször fölszólaltunk már – tudtunkkal egyedül a magyar sajtóban – a nálunk szomorúan tapasztalt túlságos alkoholfogyasztás ellen, amely a katonákat a rövid mámor után testileg-lelkileg rongálja. Németországban a mozgósítás óta nincs alkoholfogyasztás, míg nálunk kiszámíthatatlan mértékben fokozta ezt a háború.

Apponyi Albert egy belga fürdőhelyről Németországon keresztül több napi utazás után érkezett haza. Mint írja: Az egész német területen szigorúan el van tiltva az alkoholos italok kiszolgálása. Nagyon bölcsen; mert az ugyan nem szerencsétlenség, ha egy rezervista valahol egy pohár bort vagy sört iszik, de ha ebben minden állomáson részesül, akkor a harcképesség, legalább ideiglenesen, veszélyeztetve van. Tovább... (Népszava)

A monitorok

A háborús állapot beálltával megszűnt a Dunán is a rendes hajóközlekedés. Képünkön a monarchia flottillájának két monitorja látható, amelyek Kalimegdán erődöt bombázták. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.