Magyar kultusz van Bécsben

2014.08.14. 21:36

Angol és francia hadüzenet a monarchiának • Ilyen se volt még: magyarokért és csehekért lelkesedik egész Bécs • Izraelita könyörgés csapatainkért. 100 éves hírek.

Angol és francia hadüzenet a monarchiához

Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson!
Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson!

Bekövetkezett mára az, aminek a megtörténtét már napok óta várták világszerte: Anglia is, Franciaország is hadi állapotban levőnek tekinti magát Ausztria-Magyarországgal. A nagy európai bonyodalom immár a valóságban is (nemcsak a számításokban és a gondolatokban) kiszélesedett.. Most már igazán háborúban állanak egymással, csak a végek kisebb államait leszámítva, Európai népei valamennyien. Tovább... (Népszava)

A bécsi nagy napok

Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson!
Olvasson bele a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson!

A lelkesedésből és a szeretetből impozáns rész jut Bécsben a magyarságnak. Mindenfelé a Rákóczi-indulót és a Kossuth nótát lehet hallani s a Hoch! kiáltások mellett mindig felhangzik az éljen! Valósággal magyar kultusz van Bécsben, ha magyar ezred vonul végig a városon, csupa extázis a nép s szinte több melegséggel ujjong, mint ha a saját vérét látja.

A magyarokért és csehekért lelkesedő Bécsben annál nagyobb az ellenszenv az angolok és franciák iránt. Az angol és francia feliratokat leragasztották, és sehol nem olvasható már „On parle Francais” és „English spoken”. Tovább... (Pesti Napló)

Az egyház és a háború

A pesti izr. hitközség templomaiban, valamint a főváros több más zsidó templomában szombaton, e hó 15-én, délelőtt 11 órakor szónoklattal egybekötött könyörgő istentisztelet fog tartatni fegyvereink győzelméért. Tovább... (Pesti Hírlap)

Tolnai Világlapja

Honvédségünk, mint tudjuk, a legmodernebb harci eszközökkel van felfegyverezve és kiképzése olyan kitűnő, hogy nagy hadgyakorlatok alkalmával mindég kitüntette magát. Nagyszerűen van kiképezve honvédtüzérségünk is.

tvl1

E két fényképfelvétel érdekesen mutatja honvédeinket ágyúik és géppuskáikkal: 1. Honvédtüzérek a céllövőgyakorlaton. 2. Gépfegyverrel való lövés. Tovább...

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.