Nyugalom, már közel a győzelem

2014.08.18. 16:21

Közel a győzelem, hamarosan véget érhet a háború • Félrevezették az ingatag cárt • Magyar fogságban az orosz fürdőzők • Térkép az orosz hadtestekről • Tábori konyha a Tisza Kálmán-téren. 100 éves hírek.

Hamarosan eldől a háború

Ennek a háborúnak sorsa tulajdonképpen a német-francia harctéren fog eldőlni. Németország ezért feküdt oly hatalmas erővel és tehetséggel a nyugati háborúra, mert tudja, hogy e döntő nagy nyugati győzelmek milyen szuggesztív befolyással lesznek Oroszországra, amely eddig is reszkető deffenzívába húzódott vissza és amelyre a németeknek a franciák felett aratott döntő győzelme bizonyára megsemmisítő hatással lesz. Ha Németország, amint bizonyosra lehet venni, rövid időn belül súlyos csapást mér a franciákra és a belgákra, akkor ezzel, mondhatni, az orosz háború sorsa is eldőlt. Tovább... (Pesti Napló)

vasranpi
Fotó: Arcanum.hu

Félrevezették az ingatag cárt

Egy Pétervárról ideérkezett kiváló személyiség kijelentette, hogy a háborúnak főleg Muklatov orosz belügyminiszter az oka, aki az ingadozó cárt azzal bírta rá a háborúra, hogy elhitette vele, hogy a népben mozgalom van a háború mellett. Ha a cár a néphangulattal szembeszállna, ez – mondotta a belügyminiszter – a trónra nézve is veszedelmessé válna. Ebből a népmozgalomból azonban semmit sem lehetett látni. Az a háború, melyet most Oroszország visel, tiszta kabinetháború. Tovább... (Pesti Hírlap)

Magyarországon rekedt orosz fürdőzők

Negyvennél több oroszországi fürdővendég rekedt Trencsénteplicen. Az oroszokat szemmel tartják és a fürdőhelyről nem távozhatnak el, de a legudvariasabb bánásmódban részesülnek. Tovább... (Népszava)

Oroszország helyrajzi viszonyai

mindenkit érdekelnek most. Éppen ezért szolgálatot teszünk olvasóinknak, amikor itt bemutatjuk Oroszország térképét. A római számok az egyes orosz hadtestek elhelyezését jelzik. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Tábori konyha a Tisza Kálmán-téren

Tovább a Vasárnapi Újságra

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.