Az első világháború színesben

fo first world war in color p102
2014.08.24. 14:13 Módosítva: 2014-08-24 14:20:53

Bármilyen régmúltnak is tűnhet az egész első világháborús história, hogy mennyire nem az, jelzi, hogy már színes fényképek is készültek akkor. Az autokróm technikával készült fotográfiák közül egészen sok ma is élvezhető, már ha hadifelvételek kapcsán lehet beszélni műélvezetről. A galériánkban látható képek fotótörténeti és általánosabb történelmi szempontból is izgalmasak: szokatlan formájú tankok, lezuhant léghajók, lövészárkokban pózoló katonák és a féktelen pusztítás mementói - beállítottan, szép, fakó színekben.

A fényképészet fontos szerepet játszott az első világháború eseményeinek dokumentálásában és a katonai propagandában. Csak Németországban 400 hadifotós szolgált a császári seregben, de a profi fényképészek mellett egyszerű katonák és a civilek közül is sokan megörökítették élményeiket. A rengeteg fekete-fehér felvétel mellett kisebb számban színes fényképek is maradtak fent az első világháborúból.

Ez volt a színes fotó hőskora: bár a színes képalkotásra már a 19. század végétől folytak kísérletek, 1914-ben még inkább csak kísérleti szakaszban tartott a színes technika. Ezek a képek autokróm technikával készültek, aminek a lényege, hogy nagyobb, képeslap méretű pozitív üveglemezekre készültek a felvételek. Az egyik oldalukon fényérzékeny réteggel bevont lemezek finom szemcséit cinóbervörösre, sárgászöldre és ultramarinra festették be, ezek működtek színszűrőként.

A hosszú, legalább 1-2 másodperces expozíciós idő miatt csak beállított jeleneteket lehetett jó minőségben felvenni. A színek a későbbi, számunkra ismerősebb technikával készült képekhez képest sokszor természetesebbnek hatnak, ehhez egy sárga szűrővel kellett ellensúlyozni a kék túlzott dominanciáját. Az autokróm képeket ablaküvegre lehetett kivetíteni vagy a fény felé tartva megnézni. Mivel ezeket a pozitív felvételeket nem lehetett papírra nyomni, sem sokszorosítani, ritkák a ma is élvezhető minőségű autokróm technikával készült képek.

Az első világháborúból összesen 3200 színes képről tudunk. Egy, a Nagy Háború centenáriumára megjelent albumban most 320 színes fotográfiát gyűjtöttek ezek közül össze európai, amerikai és ausztrál archívumokból. A Jules Gervais-Courtellemont, Hans Hildenbrand és a színes fotográfia más úttörői által készített felvételek a korabeli haditechnika mellett a lövészárkok hétköznapjait és a 17 millió halottat hozó első világháború féktelen pusztításait is megmutatják.