Pénzéhes zsoldosokból áll a brit sereg

2014.08.28. 18:50

A modern csata egészen más, mint amit a régi metszetek alapján képzelnénk • Páris retteg a Zeppelinektől •  Pénzéhes zsoldosok alkotják a brit sereget • Mindnyájunknak el kell menni: hazafias darab a Vígszínházban. 100 éves hírek.

Milyen a modern csata?

A modern csata egészen más, mint amilyennek a közönség elgondolja a régi metszetek alapján. A katonákat ma már nem állítják föl olyan sűrűn egymás mellett, mint régen, hanem épp ellenkezőleg, lehetőleg távol egymástól, hogy mennél kevésbé szolgáltassanak célpontul az ellenség golyói számára. Ezt a törekvést szolgálja a csukaszürke vagy khakisárga egyenruha is. De nemcsak azért olyan széles a modern csatavonal, mert a katonákat messze egymástól állítják föl, hanem azért is, mert összehasonlíthatatlanul több ember vesz benne részt, mint régen. És mégis ugy van, hogy a modern háboru sokkal kevesebb ember életébe kerül, mint csak száz évvel ezelőtt is.

A modern hadvezér a csatatértől jó messzire egy házban ül, amelynek tágas irodahelyiségei vannak, amikben távíró és Marconi készülék, telefon és jelzőapparátus a legmodernebb komforttal vannak berendezve. A ház körül az automobilok és motoros kerékpárok egész hada vér a parancsnokra, amiket néha a legmesszebb útra kell vinnie. Tovább...(Pesti Napló)

Páris retteg a Zeppelinektől

A Zeppelin-léghajóktól való rettegés arra késztette a Louvre igazgatóságát, hogy az épület felső emeletéről a képeket ládákban a pincékbe helyezték el, az üres termeket tábori kórházzá alakították át, az épületre magára pedig kitűzték a Vöröskereszt-Egylet lobogóját. Tovább...(Népszava)

Az angol tüzérség

Angolország – mint tudjuk – a hármas szövetség ellen fordult a mostani háborúban. Nagy visszatetszést keltett ez az ellenséges állásfoglalás, mert eddig az volt a hírük az angoloknak, hogy igazságosok és humánus érzésűek; lehullott most róluk a lepel, mint a barbárnak mutatkozó francia népről. Az angol hadsereget tudvalevőleg zsoldosokból állítják össze, akik nem lelkesedéstől, hanem bérért harcolnak, nem ugy, mint a hazafias, vitéz katonáink. Tovább a Tolnai Világlapjára

Mindnyájunknak el kell menni

A Vígszínház szeptember 2-ikán mutatja be a Mindnyájunknak el kell menni című hazafias alkalmi darabot, amelyet Hegedűs Gyula és Faragó Jenő írt. Az újdonság bővelkedik pathetikus és derűs jelenetekben, amelyek hatását szép dalok is növelni fogják. Az előadásban az egész személyzet vesz részt. Tovább...(Pesti Hírlap)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.