A németek bekerítettek 250 000 oroszt

2014.09.01. 18:58

A németek Tannenbergnél bekerítették az orosz hadsereg hatodát! • A szerbiai muzulmánok hozzánk menekülnek a gyilkosságok elől • Borhamisításért tartóztatták le a szabadkai nagykereskedőt. 100 éves hírek.   

A németek bekerítettek 250 000 oroszt

A német-orosz harctér hadikrónikája számára a hétfői nap azzal a jó ómennel kezdődött, hogy a német vezérkar megerősítette azt a hírt, hogy a keletporoszországi Tannenbergnél több mint 30 000 orosz került hadifogságba. Most ujabb jelentés érkezett a keletporoszországi harcokról, 

mely olyan világrendítő szenzáció, aminőhöz hasonlóra a haditörténelem évezredes lapjain sem tudunk bukkanni.

A jelentés elmondja, hogy a Mazuri-tavak mellett napokon át folyt a csata olyan terepen, ahol erdő, mező, tó és szántóföld váltakozik, ahol tehát egy összefüggő harcvonal kiképzése lehetetlen. A német centrum, hála nehézütegeinek, győzelmesen szembeszállott az oroszok kétségbeesett áttörési kísérletével. Az előretolt jobbszárny Neidenburgon, az előretolt balszárny Passenheimen túl nyomult előre.

Olvasson belel a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson
Olvasson belel a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson
Fotó: Arcanum.hu

Ezek a műveletek a jelentékeny túlerőben lévő oroszok teljes bekerítésére vezettek. A mintegy 250 000 emberből álló orosz sereg kapitulációja minden órában várható. A Mazuri-tavak mellett tehát az egész orosz hadseregnek teljes hatodrésze fogja letenni a fegyvert.

(A németek bekerítési mozdulatait ábrán is szemléltetjük.) Tovább a Pesti Hírlapra.

A muzulmánok kiirtása

Miután a volt török szandzsákban táborozó szerb és montenegrói csapatok az ottan muzulmántelepeket összelövöldözik és valóságos irtóakciót indítottak az irántunk barátságos érzelmekkel viseltető muzulmán lakosság iránt, csapataink Plevjéig benyomultak a szandzsákba és ezzel megakadályozták az ottani muzulmánoknak már javában folyamatban való kiirtását.

Miután azonban a szandzsák állandó megszállása katonai szempontból ezidőszerint még nem vehető tervbe és az e területeken lakó muzulmánok csapataink elvonulása után minden esetben ujabb rablótámadásoknak voltak kitéve, a szerencsétlen mohamedánok a mi határainkra menekültek és kérték a határátlépés megengedését. Hagyományainknak megfelelően a monarkia e súlyos időben is megkönyörül, az otthonuktól és vagyonuktól megfosztott muzulmánoknak és a menekülteknek a háború idejére közös menedéket nyújt. Tovább...(Pesti Napló)

Letartóztatott bornagykereskedő

Szabadkán Pertic Ernő rendőrkapitány előzetes letartóztatásba helyezte Franck Sándor ottani bor- és szesznagykereskedőt, akit a katonai élelmezési állomásparancsnokság följelentett, mert a hadba vonuló katonák az általa szállított bortól megbetegedtek. A bor részben hamisított, részben romlott volt, a raktárakban talált 42 hektoliter bort a rendőrség lefoglalta. A „tekintélyes” kereskedő letartóztatása a városban nagy föltűnést keltett. Tovább...(Népszava)

Rozsnyay Pepsin bora

(hirdetés) Kellemes ízű, kiváló, jó hatású szer, étvágytalanság, rendetlen emésztés és gyomorgyengeség ellen. Étkezés közben véve, megóv a gyomorterheléstől.

Olvasson belel a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson
Olvasson belel a 100 évvel ezelőtti újságokba az Arcanum archívumban - kattintson
Fotó: Arcanum.hu

Egy üveg ára 3 kor. 20 fill. Kapható: minden gyógytárban valamint Rozsnyay Mátyás, Arad, Szabadság-tér 8.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.