Német óriáságyú a háború meglepetése

2014.09.04. 18:57

A 42-es óriáságyú a háború legnagyobb meglepetése • Ezerkétszáz kémkedő orosz parasztot hoztak haza hadifogolyként • Adományozzanak könnyű olvasmányokat sebesült katonáinknek. 100 éves hírek. 

A 42-es ágyú: a háború legnagyobb meglepetése

Az angol lap a 42 centiméteres ágyút a háború legnagyobb meglepetésének mondja, mert senki sem sejtette, hogy ilyen ágyú is van. Németországnak körülbelül ötven ilyen ágyúja van és minden lövés 39000 márkába kerül. Az új német ágyú mellett, amelyet sohasem próbáltak ki hadgyakorlaton, Lüttichnél és Namurnál Krupp mérnökei teljesítettek szolgálatot. Tovább...(Pesti Hírlap)

Ezerkétszáz elfogott orosz kém

Ma reggel ezerkétszáz orosz parasztot hozott a felsőrákosi pályaudvarra egy vonat az északi harctérről. Harminc-negyvenen voltak összezsúfolva egy-egy vaggonban, valamennyi rossz arcu, sötét nézésű ember. A ruhájuk egy-egy rongy, ormótlan nagy csizmájuk van, alig egy-kettő kivételével mindnek bozontos a szakálla.

Tipikusan orosz parasztok, akiket az orosz katonák arra kényszerítettek, hogy kémkedjenek javukra.

Éjszakánként fényjelzésekkel, nappal pedig hatalmas füstoszloppal adták meg a jeleket az ellenségnek. Az ezerkétszáz embert valószínűleg az esztergomi táborba szállítják. Tovább...(Pesti Napló)

Olvasmányt a sebesülteknek!

Elsősorban könnyebb szépirodalmi olvasmányok, azután népszerűbb munkák a történet és a hadtörténet köréből, útleírások, életrajzok, különösen pedig képes lapok és folyóiratok kellenek. Nemcsak magyar könyvekre van szükség, hanem német és a monarchiában élő nemzetiségek nyelvén írottakra is. A sebesülteknek szánt olvasmányokat a Városi Nyilvános Könyvtár összegyűjti és a szükségletek szerint szétosztja. Tovább...(Népszava)

Kenyérosztás a katonáknak

A Budapesten időző katonák számára mindennap friss kenyeret sütnek a katonai pékek s érdekes látvány, amikor harcosainknak kiosztogatják reggelenként az ízletes elemózsiát.

A harcosoknak az ablakon át adogatják ki az utcára a friss cipót, örömmel kapkodják el s viszik haza a szállásaikra. Sok jószívű gazda még arról is gondoskodik, hogy zsírozó is kerüljön a cipóhoz a náluk szállásban levő katonák számára. Tovább...(Tolnai Világlapja)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!