Porosz vandalizmus Belgiumban

2014.09.12. 19:52

Szervusz Rozikám, csak Moszkvába megyek — Móricz Zsigmond írása • Nagy német pusztítás a műemlékekben gazdag belga városban • Az ügyészség nem kíméli a háborús sajtót • Sajtójog, ahogy van: kötve-fűzve 2 K 80.

Szervusz Rozikám, csak Moszkvába megyek

Írta: Móricz Zsigmond

Jött az új behívó, a regrutáknak be kell menni. A falu újra kigyúlt, megint felharsant a nóta, estére együtt az egész csapat, akinek az éjféli vonattal menni kell, a kis állomás megtelt asszonynéppel, akik a piros, meg a fekete szoknyát a fejükre húzták, s úgy áradtak a berobogó vonat előtt, mint óriási piros és fekete virágok, mint a rét, ha a szél hullámoztatja. A legények olyan lelkesek, hogy csak első osztályon akarnak utazni.

— Most nincs különbség, kalahuz úr, most nincs úr, se paraszt, most nincs osztály, kalahuz úr, katonák vagyunk, az istenit, mienk a világ. (...)

Tovább a Pesti Hírlapra

Löwen város

(franciául Louvain) pusztulását nagyon a szemére vetik a német hadseregnek. Francia, angol és más hasonló forrásokban még sokáig fogjuk olvashatni, hogy ennek a műkincsekben gazdag belga városnak a romlását a porosz vandalizmus terhére kell írni. Német szövetségesünknek legalábbis azzal tartozunk, hogy meghallgassuk védekezését ezzel a súlyos váddal szemben.

Louvain házaiból a németek előadása szerint a föllázadt polgárok lövöldöztek a német katonákra, ugy, hogy erre a franctireur-harcra kénytelenek voltak a németek a legridegebb eljárással felelni, magyarán a belgákat kifüstölni. Futótűz terjedt el a városban, belekapott régi, vagy uj épületeibe és ebben a hallatlan máglyában, ebben a „holocaust”-ban a vandál porosz katonák elkezdtek... műemlékeket menteni!. Mindenekelőtt a régi városházát igyekeztek a tűz ellen biztosítani. A szemközt lévő régi multu székesegyházra is nagyon vigyáztak, ugy, hogy ennek csak a fele égett le. A tűzvésznek azonban mégis áldozatul esett az értékes könyvtár. A gótikus egyetemi csarnokok csak belül pusztultak el. Tovább... (Pesti Napló)

A külső háború

belső fegyverszünetet jelent – ezt a tanulságot vonhatjuk le mindannyian a háborút viselő országok politikai eseményeiből. Pártok, osztályok, nemzetiségek egyaránt belátták világszerte, hogy amikor a dolgok egyszer odáig jutottak, hogy az államok fegyveres kézzel harcolnak fönnmaradásukért, területi épségükért, önrendelkezési jogukért, akkor a pártok, osztályok, nemzetiségek fegyvereinek, a politikai érveknek el kell hallgatniok.

Csak a szorgalmas magyar ügyészek és bíróságok nem tudnak belenyugodni az államrezon, emberség és méltányosság parancsolta munkaszünetbe. A kötelességérzés és az a törekvés, hogy megfelelő munkát végezzenek, nem hagyja nyugodni e kitűnő, serény hatósági személyeket. Ma csak külső ellenség van, de ők azért lankadatlanul küzdenek ma is a belső ellenség ellen.

És ez a belső ellenség: Mi vagyunk.

A pörök és ítéletek ugy hullanak a Népszavára, mint a nemzetközi béke legnyájasabb napjaiban. A háború első hónapjában a Népszavát 15 hónapi fogházra és 1000 korona pénzbírságra ítélték. Tovább... (Népszava)

A magyar sajtójog

(hirdetés)

Most jelent meg!

Ugy amint életben van.

Az 1914. évi törvénycikk a vele összefüggő összes törvényekkel és végrehajtási rendelettel. Ára kötve 2 korona 80 fillér. Tovább a Vasárnapi Ujságra.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.