Sarkkutató a puskatűzben

2014.09.13. 21:38

Elhúzódó háborúra számít az angol miniszter • Amundsen a pólusok helyett a hadsereget választotta • Sej, de a magyar hidásznak nincsen sehol párja • Összeesett az éhkoppon vánszorgó kisfiú. 100 éves hírek.

„Az utolsó milliárd fogja eldönteni a háborút”

Lloyd George angol pénzügyminiszter a háború kilátásairól mondott beszédében ugy nyilatkozott, hogy az utolsó milliárd foga eldönteni a háborút. El kell készülve lenni arra, hogy Németország minden erejét fogja összeszedni, hogy a háborút elhúzza, ameddig csak lehet és végül belenyugszik azokba a föltételekbe, amiket Anglia a háború után fölállít. Tovább... (Pesti Hírlap)

Amundsen a norvég hadseregben

A „Politiken” krisztiániai jelentése szerint Amundsen sarkkutató közölte embereivel, hogy legalább egyelőre nem utazik a pólusra, mert belépett a norvég tengerészet repülőgép-osztályába. Tovább... (Pesti Napló)

A rikkancs fia

Kovács Antal rikkancs nemrégiben került föl Rimaszombatból a fővárosba. Amikor az első mozgósítási parancs megjelent, Kovács Antalnak is be kellett vonulnia. Mielőtt elutazott, a 13 éves kisfiát el akarta küldeni Rimaszombatban lakó rokonaihoz és mindent megpróbált, hogy pénzt szerezzen fiának útiköltségre. Nem sikerült. Kovács Antalnak be kellett vonulnia, a sápadt, sovány és éhes kisfiú pedig elindult gyalog az országúton. Losonc közelében a kimerültségtől összeesett. Munkásasszonyok találtak rá, bevitték a vilkei körjegyzőhöz, aki azután kocsin elvitette Rimaszombatba. Tovább... (Népszava)

A mi hidászaink

Bámulatos gyorsasággal dolgoznak a mi hidász-csapataink. Fényképfelvételünkön éppen azt az érdekes jelenetet látjuk, amikor a hidászok uszótutajt készítenek a folyó partján, hogy az őrjárat átkelhessen rajta. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.