Fedák Sári esténként hósapkát kötöget

2014.09.27. 22:36

Elhúzódó háború, hetekig tartó csaták • „Fülsiketító ágyúlövés”: kiküldött tudósítónk jelenti Verdun mellől • Háborúban ne legyen képviselőválasztás, úgyis minden megváltozik mindörökké • Fedák Sári a színfalak mögött hósapkát kötöget a hősöknek. 100 éves hírek.

Hetekig tartó csaták

A háborúk története uj fejezethez jutott; a híres mukdeni ütközet tizennégy napig tartott, míg ott a széles vonalon küzdő csapattömegek végeztek egymással. Aztán következett a lembergi nagy ütközet; hetekig tartó élet-halál harc volt és a hadvezetésnek az emberek millióit kellett mozgatnia. Nem is tűnik tehát fel nekünk, amikor napról-napra hiába várjuk a döntő eredményt a francia csatatérről, ahol harmadik hete éjjel-nappal, úgyszólván szüntelenül szólnak a gránátokat és shrapnelleket szóró ágyuk, óriási tömegek igyekeznek — ha csak lépésről-lépésre is — kiszorítani helyükből az ellenséges csapatok lomha masszáját.

Az egész a képzelet távolságában ugy tűnik fel, mint titáni erők nehézkes ide-oda hullámzása.

Fotó: Arcanum.hu
Fotó: Arcanum.hu
Fotó: Arcanum.hu

Sejthető, hogy az eredmények, a nagy sikerek nem egy napról a másikra köszöntenek he és az igazi döntés a felek egyikének végső kimerülése révén jut a győzelmes félnek. Tovább... (Pesti Napló)

A Pesti Hírlap haditudósítójának jelentése

(Cenzúrázta a német nagyvezérkar)

Metz, szept. 26. (Délelőtt 11 óra 45 perc)

Pénteken a tűzvonalban voltam és így szemtanúja lehettem a Verdun körül folyó küzdelemnek. A háboru első nyomaival és borzalmaival Chambleytól néhány kilométernyire találkoztam. A délutáni órákban elértem a német nehéz tüzérség működési vonalát és engedélyt kaptam arra, hogy az ütegeknél tartózkodhassam. A német nehéz tüzérség a Verdun mellett fekvő Mesnil falut ágyúzta. Az ágyuk elsütésénél rettenetes légnyomás fejlődik. Úgy éreztem, hogy az ágyúnak, amely mellett állottam, hangja legalább harmincszor olyan erős, mint a menydörgés. E dördülés után a hatalmas ágyúból olyan hanggal repül ki a lövedék, mintha óriások ordítanának fel az égre. Egy létéért küzdő népnek hatalmi szava ez. Tovább... (Pesti Hírlap)

2
Fotó: Arcanum.hu

Háborúban nincs képviselőválasztás!

Nem olyan idők járnak most, nem olyan események készülnek az idők méhében, hogy eféle dolgokkal lehetne most bíbelődni. A háborúból minden állam megváltozva fog kikerülni. Egyik sem lesz az a háború után, ami volt a háború előtt.

3
Fotó: Arcanum.hu

Ágyuk dörgése közben nem lehet választókat összeírni. Hadseregek egymásra rohanásának dübörgése közben nem lehet lajstromozni és reklamálni. Az alkotmányosságnak és törvénytiszteletnek ezt a mértékét senki sem követeli meg a kormánytól és a mai képviselőháztól. Háborúban nincs képviselő választás! Tovább... (Népszava) 

Fedák Sári hósapkát köt a hősöknek

A magyar nők ezrei nagy buzgalommal és hazafias lelkesedéssel kötögetik most országszerte a hósapkát és csuklómelegítőt a hadbavonult katonák számára. E nemes foglalatosságban részt vesznek a magyar színésznők is. E kedves képünkön azt a jelenetet látjuk, amikor a Király-színház művésznői a színfalak mögött hósapkát kötnek; ott van közöttük Fedák Sári (X) is. Tovább a Tolnai Világlapjára.

4
Fotó: Arcanum.hu

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.