Kitiltották a cigányzenét az angolok

2014.10.23. 19:53

A japán hadüzenet a háború legnagyobb erkölcstelensége • Betiltották a magyaros cigányzenét Angliában • A 71 éves Anatole France beállt önkéntesnek a francia seregbe. 100 éves hírek.

A lehanyatló nap országa

Ennek a háborúnak a legfőbb erkölcstelensége a japán hadüzenet volt. Beteg és gonosz dolog volt már egymagában a hadüzenet is. De a sárga ördögök, akik mindent megtanultak és mindent elloptak, az európai kulturát csakúgy, mint az európai perfidiát, most arra is képesek, hogy egy hamis, hazug és igazságtalan ügyért még lelkesedjenek is. Japán kijelenti, hogy egész haderejével Oroszország és Anglia mellett fog harcolni.

Japán feled. Nagylelkűen megbocsájtja magának, hogy tiz esztendő előtt össze merte zúzni Oroszországot. Elfelejti az akkori erkölcsöt, igazságot és tisztességet és ma annak a pártjára szegődik, akit vérontásban gyűrt le és akinek a létét, erkölcseit és törekvéseit akkor elpusztitandónak találta.

A felkelő nap lehanyatlott pályájára jutott immár. Japán csak erkölcsi harakiri után lehetett segitő szövetségese Oroszországnak és derékon tört meg fejlődési-vonala annak az országnak, amely rövid tíz esztendő alatt elfeled mindent és az ellenség után legyőzi a saját múltját is. Tovább... (Pesti Napló)

Még egy hadüzenet

Még egy hatalom — egy igazán nemzetközi hatalom, ha mindjárt csak kis nemzetet képvisel is — sodródott bele a világháborúba. Mint angol lapokban olvassuk, a zenészek egy Londonban tartott gyűlése hadat üzent a cigányzenének. A muzsikusok határozata nemcsak az igazi cigány zenekarok, mint magyar zene bojkottját követeli, hanem azt is, hogy Albion szabad fiai ezentúl ne húzzanak föl cigányuniformisnak nevezett zsinóros dolmányt, amikor a kávéházban játszanak. Angolországban tehát ezentúl nem lesz sem igazi, sem hamisított cigány-zene. Tovább... (Népszava)

20972
Fotó: FORTEPAN

Anatole France — önkéntes

Mint Parisból jelentik, Anatole France, aki hetvenegyedik életévében van, önkéntesként belépett a francia hadseregbe. Anatole France-ot a versaillesi térparancsnoksághoz osztották be. Tovább... (Pesti Hírlap)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.