A hasmenés győzi le a katonákat

2014.11.13. 19:55

Páris retteg, London él és virul • Nevetséges szerb levelekkel akarják elcsavarni a magyar baka fejét • Gyümölcs még lenne, de az általános hasmenés miatt attól el van tiltva a katona • Hidroplánnal a francia hadihajók ellen. 100 éves hírek.

A kihalt Páris és az eleven London

ph

Páris és London között ez idő szerint az elképzelhető legnagyobb ellentét uralkodik. Ha Párisból Londonba megy az ember, ugy érzi, mintha egy egész más világba került volna. Páris majdnem teljesen kihalt, Londonban pedig még több lakosság van, mint azelőtt. Mig a párisiaknak éjjel-nappal a háborúra kell gondolniok, addig Londonban a csukaszürke egyenruhákon és az ujoncozási plakátokon kivül misem emlékeztet arra, hogy a csatorna túlsó felén harcok folynak. Tovább... (Pesti Hírlap)

Nevetséges cédulákat lődöznek a szerbek

A szerbek apró cédulákat lőttek át íjjal a magyar lövészárkokba és nagyon csábítgatták magukhoz a „vitéz” ellenséget. Mulatságos hazugságokkal, amelyek közt nem utolsó az, hogy az oroszok Budapesten vannak és a szerb főkommandó már Szarajevóból diktál.

Untitled-1

Persze egyetlen katonánk sem akadt, aki a szerb hivásra reagált volna. Viszont a mi hadvezetőségünk is küldetett az ellenséghez — de sokkal egyszerűbb és igaz tartalmú üzenetet. Nyomtatott cédulákon, főképp aeroplánokról. S nekünk érdemes is volt nyomatni: több száz katona szökött át a szerb táborokból, noha ott a tisztek folyton azzal rémítgetik őket, hogy a foglyainkat borzalmasan kínozzuk, megcsonkítjuk, halálra gyötörjük... Tovább... (Pesti Napló)

Hogyan főznek a katonák a háborúban

npsz

Egy német hadnagy, aki békeidőben tanitó, Mars-la-Tourból irja az alábbi levelet, amely bizonyosan érdekelni fogja a gazdasszonyokat.

Élelmiszert csaknem egyáltalán nem lehet kapni. „Cukor nincsen, makaróni nincsen, rizs nincsen, só nincsen, semmi sincsen, hadnagy ur!” - mondják a francia parasztok. Szegények maguk is örülnek, ha néha-néha átvonuló élelmezési csapatunktól komiszkenyeret kapnak. Egyébként tejen élnek, amennyiben az a néhány tehén elláthatja őket, amelyet a kormány parancsára Metzben hagytak. Különben burgonyát, répát, babot és gyümölcsöt esznek, amiből bőségesen van. Különösen sok az alma és a szilva. A katonáknak azonban a tífusz és a vérhas miatt szigorúan megtiltották a nyers gyümölcs élvezését, annál inkább, mert az időjárás következtében ugy is nagyon gyakori a hasmenés. Tovább... (Népszava)

Hidroplánnal a francia hadihajók ellen

tlnai1

Amigo József, nagyváradi fényképész, aki Boche di Cattaroban hadseregünk hidroplán-osztályához van beosztva katonai szolgálatra, Ockermüller sorhajóhadnagygyal felszállt a minap repülőgépen és lefotografálta a Raguza felé igyekezett francia hadihajókat. A franciák lövöldözni kezdtek a repülőgépre, majd irányt változtattak és eltűntek Lissza irányában. A felső kép a bátor fényképészt, a másik a repülőgépet mutatja leszállása után. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.