Kopoltyút növesztenek a tengeralattjárók

2014.11.18. 17:35

Gondoljunk azokra, akik nem tudtak a végzetükről, mégis utolérte őket • A temetőt is ágyugolyók szaggatták szét az elpusztított faluban • Edison találmánya forradalmasíthatja a tenger alatti hadviselést • Legrettenetesebb a tengeralattjáró háború. 100 éves hírek.

Gondoljunk rájuk

Azokra gondolunk, akik július hónapban még itt voltak köztünk és nem érezték a végzetet, amely a küszöbön guggolt. Dolgoztak, fáradoztak, apró dolgaikért nagy gondokat szenvedtek és keresmény után jártak, hogy elláthassák magukat és családjukat.

Itt voltak ezek az emberek közöttünk és a dolgaikat végezték — a gazda most aratott éppen, forgalmas őszt remélt a városi ember — amikor estéről reggelre nagy fehér, vörös és zöld falragaszok fegyverre szólították őket. És az újságokból megtudták, hogy kitört a háboru. Örömmel indultak el ők, akik egy olyan korszakba születtek bele, amelyről mindenki azt hitte, hogy az örök békének kezdete. Tovább... (Pesti Napló)

A legborzalmasabb harctér

A Daily News haditudósítója leírja egy kis falunak a pusztulását, amely Dixmuiden és Ypern között feküdt. Nyolc nap előtt ez a falu még kedves, virágzó hely volt, ma pedig már merő romhalmaz. A legtöbb ház szét van rombolva. Egy-egy falrészlet, amely meg nem dőlt le, gránátok, srapnellek és puskagolyók által át és át van lyukasztgatva. A háztetőket már régen leszedték az ellenfelek ágyúgolyói.

A templommal szemben egykor két kávéház volt. Ezeknek a homlokzati részét elvitték a gránátok, ugy, hogy olyan a kép, mint a színpadokon, ahol a szobáknak csak három faluk van. A kertek és mezőségek földjét valósággal fölszántotta a sok lövedék. A temető sirhantjait földúlták az ágyúgolyók. A szép gót templom elpusztult, finom architektúrájú tornya félredőlt, mintha szomorkodnék. Tovább... (Pesti Hírlap)

Edison legujabb találmánya

A new-yorki lapok Edisonnak egy uj találmányáról adnak hirt. Edison olyan készüléket konstruált, amely lehetővé teszi, hogy a tengeralattjáró naszádok egy hónapig a viz alatt maradhassanak. A készülék ugyanis állítólag oxigént fejleszt a tenger vizéből és olyanféleképen működik, mint a halak kopoltyuja. Tovább... (Népszava)

Harc a tenger alatt

A modern háborúban olyan hadieszközökkel küzdenek, amilyenekről még álmodni sem mertek volna a régi hadvezérek. Ma már nemcsak a föld szinén folyik a harc, hanem a levegőben és a tenger alatt is. Legrettenetesebb módja a hadviselésnek a tengeralattjáró hajókkal való harc.

A hajóépitő technika csodálatos találmánya észrevétlenül siklik az ellenséges hadihajók közelébe és romboló torpedót bocsát rájuk. Az angol, orosz és francia flottáknak állandó rémei a német torpedók, amelyek a tenger alatt ütnek léket hajóikon. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.