Vegyen 42-es ágyút, most igazán érdemes

2014.11.21. 21:07

A Krupp-gyár árjegyzékéből mindenki szabadon válogathat, feltéve, hogy van saját hadserege • Az ásó a legfontosabb fegyver az állóháborúban • Küldjön cukorkát a katonáknak, az erős férfiaknak éppen erre van szüksége. 100 éves hírek.

 Árjegyzék a 42-es ágyúról

pn1

Ha valakinek netalán szüksége volna egy 42-es ágyúra, ugy minden akadály nélkül vásárolhat a Krupp-gyárban. A hires ágyúgyár ugyanis minden évben árjegyzéket bocsát ki, amelyben a gyár valamennyi gyártmánya fel van sorolva. Aki tehát 42-es ágyút óhajt vásárolni, az különös figyelemmel olvassa el a Krupp-gyár 1913. évre szóló árjegyzékében a következőket : Az ágyú kalibere 42 cm. csövének hosszúsága 21.375 mm., a cső súlya 104.100 kg., a lövedék súlya 920 kg., a lövedék kezdő gyorsasága 900 méter másodpercenkint és a lövedék a cső közelében átfúr egy 1366 mm. vastagságú páncélt.

Az ágyú legnagyobb lőtávolsága 47 km.

Az ágyuk szállítására csak hattengelyü vasúti kocsik használhatók. Tovább... (Pesti Napló)

Az ásók harca

npsz

Egy tiszt levele a szerbiai harctérről

A szerbiai harcokról igen szemléltető képet ad egy tiszt levele. Ebben többek között a következőket mondja el:

A hadviselés alaposan megváltozott. Ma öngyilkosság lenne, ha egy csapat a mindeneket elsöprő puska- és gépfegyvertüz mellett egy hasonló erejű vagy számban túlnyomó nagyságú, előre elkészített erős állásban lévő ellenséget sík területen szemközt akarna támadni. Ha nem lehet az ellenséget oldalt vagy hátbatámadni, akkor a puska mellett az ásót is elő kell venni.

Most ilyen helyzetben vagyunk. Igy tehát éjjel-nappal lövöldözve és ásva turkálunk a földben, harminckilenc nap óta föltartóztathatatlanul az ellenség felé. Ma már száz lépésnyire jutottunk az ellenséges állásokhoz. Ha sikerül elfoglalnunk az ellenséges állásokat az ellenség uj erős állásokba menekül, amelyeket a háta mögött már előre elkészítettek a férfiak, asszonyok és gyerekek. Azután újra kezdhetjük az ásást. Tovább... (Népszava)

Cukrot katonáinknak!

ph

A cukor, különösen a jegeces kristály kockacukor nemcsak csemege, hanem az erős testi munkát végző, szabadban élő embernek legjobb tápláléka. A Budapesti Központi Segítő Bizottság felszólít mindenkit, hogy készítsen és küldjön apró zacskókat, melyekben édességet, kockacukrot, csokoládét, kandiscukrot, malátacukrot küldenek a katonáknak az ajándék kedves küldője nevével és címével együtt. A zacskókat különböző uj, világos maradék mosószövetből, nyers vászonból, tenniszflanellből 20 cm. hosszura és 15 cm. szélesre kell készíteni, fent két pántlikával, összehúzva és ha megteltek édességgel, elküldeni. Tovább... (Pesti Hírlap)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.