Betiltják a fehérkenyeret a vendéglőkben

2014.11.25. 20:32

Eltűnik a fehér kenyér a vendéglői asztalokról, megérzi a szegény ember a háború nyomorát • Török támadás az angolok által kisajátított Szuez-csatorna ellen • A ski is fontos harceszköz lesz, ha leesik a hó. 100 éves hírek.

Fehér kenyér

Screen shot 2014-11-25 at 8.29.18 PM.png

Nem gazdaságos — úgymond — hogy napjában többször sütnek fehér kenyeret egyes helyeken, úgy hogy sok megszárad és élvezhetetlenné válik. A rendelet szerint pékműhelyekben fehér süteményt csak délután két óráig süthetnek; a következő napra szánt fehér sütemény este nyolc óra előtt nem kovászolható. Vendéglőkben a kenyér nem bocsátható korlátlanul a vendégek rendelkezésére. A porosz vendéglősök — a nagy kenyérdrágaság folytán — bizonyára örülnek a helyes rendeletnek, de sok szegény ember Poroszországban ezentúl jobban fogja érezni, hogy háború van. Tovább... (Pesti Napló)

Török támadás a Szuez-csatorna ellen

Az indiai tevés csapatok a csatornának eddig ismeretlen pontján összeütköztek a beduinokkal, de a döntő pillanatban beavatkozott a török lovasság, mely megtámadta és szétugratta őket.

Screen shot 2014-11-25 at 8.31.47 PM.png

A veszteség hir szerint mind a két részen igen nagy. E jelentés szerint kétségtelen, hogy a törökök elérték a szuezi csatornát. Egy az összes fegyvernemekből álló elővéd állítólag erőltetett menetekben Izmailla ellen nyomul. Ez nemcsak a politikai és katonai, de a kereskedelmi körökre is mély benyomást tesz, és feszülten várják, hogy mi lesz a csatorna elleni támadás következménye. Tovább... (Pesti Hírlap)

A Szuez-csatorna

Ezt a fontos tengeri utat az angolok ugy kezelik, mintha kizárólagos birtokuk volna. Dacára annak, hogy 1888-ban Konstantinápolyban az összes hatalmak — Anglia is — megegyeztek abban, hogy a Szuez-csatorna ugy háborúban, mint békében nyitva áll minden kereskedelmi és hadihajó előtt, a perfid angolok mégis már a háború elején lefoglaltak az egyiptomi kikötőben több német gőzöst.

Screen shot 2014-11-25 at 8.31.29 PM.png

Nincs hasonló ravaszságra és politikai furfangosságra példa a történelemben, mint amilyennel Anglia megszerezte a Szuez-csatornát. Tovább a Tolnai Világlapjára.

A ski a háborúban

Screen shot 2014-11-25 at 8.29.52 PM.png

A hegyekben megindult erős havazás most a skit is besorozza a katonai eszközök közé. A ski ugyanis megakadályozza a hóba való besüppedést és lehetővé teszi, hogy a gyalogság télen is haladhasson olyan vidékeken, amelyeken máskülönben minden haladás ki volna zárva és minthogy a skifutó nincsen az úthoz kötve, csak az ember és ló által nem járható fölülethez, a katonai operációk köre ezzel jelentékenyen megbővül. Az európai hadseregeknél használatos ski Norvégiából származik, amely hosszú alakjánál fogva katonai célokra legalkalmasabb. Száz kilométeres megerőltetett napi menet kedvező talajon nem ritkaság a katonai skifutóknál. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.