Agyonlőtte magát egy diáklány Szegeden

2014.11.28. 21:18

Ujságcsere a lövészárokban • Az ellenséget gyalázzák a francia háborús kuplék • Agyonlőtte magát egy 15 éves diáklány Szegeden. 100 éves hírek.

Ujságcsere a lövészárokban

A német és a francia lövészárkok között ismét megkezdődött as újságok kicserélése. A minap reggel egy francia őrjárat a két tűzvonal között egy elhagyott malom ajtókilincsén egy csomag német újságot talált, amelyet a francia főhadiszállásnak címeztek. Onnan viszont a legújabb francia lapokat küldették el és letették ugyanoda. Nemsokára eltűntek a francia lapok. Azóta egészen rendszeresen folyik a posta az ellenfelek között. Ujabban már megjegyzéseket is tesznek az újságokra. Legutóbb egy német tiszt, amikor visszaküldte a francia lapokat, a következőket irta egy cédulára:

Az önök lapjai roppant érdekesek, de nem hiszünk belőle egy szót se.

Nemsokára megjött a válasz:

Lehet, hogy igazuk van. Most amerikai lapokat küldünk, azoknak talán majd többet elhisznek.

Tovább... (Népszava)

Francia háborús költészet

Franciaország, főleg Páris, az alkalmi költészet, a kuplé-poézis hazája. Mihelyt valami történik társadalmi, avagy politikai téren, másnap már ott zengik a kabarék deszkáin, harmadnap pedig utcai énekesek dúdolják a Montmartre lacikonyhái között. Ismerve ennek a népnek akasztófahumorát és cinizmusát, nem szenvedett kétséget, hogy a háboru is mókás versfaragásra fogja bírni az utca poétáit.

A szajnai erkölcstelen város néhány zenés-kávéházában a háboru kitörése óta megjavultak az erkölcsök és életre kapott bennük a hazafiság. Ahol régen ocsmányságokon röhögött a publikum, kétértelmű pikantériákon kacagta ki magát a nép és félig meztelen táncosnők mutogatták bájaikat, ott most erény és erkölcs uralkodik, — a program oly szemérmetes, hogy gyengéd, ifjú leánykák is végighallgathatják, anélkül, hogy kár esnék lelkükön. És ami a fő dolog, esténként a közönség mulattatására „hunnokat” és „barbárokat” falnak fel szöröstől-böröstől, vagy egész a sárga földig győzik le az ellenséget.

Ezek a hazafias dalok. Persze nincs hiány gyalázatos gunvversekben sem, amelyek Vilmos császárról és családjáról szólnak. Ezek oly közönségesek és durvák, mint a jelenlegi párisi sajtó, valahányszor a németekről ir. Egyes versekben Németország hóditó vágya van kicsúfolva: nemcsak egész Európa fölött akar uralkodni, hanem elnyelni kívánja „Japánt, Perzsiát, Afrikát, az irokézeket és a kínaiakat is”. Tovább... (Pesti Napló)

A diákleány tragédiája

Szegeden a, nöi kereskedelmi iskolában szerdán agyonlőtte magát egy kis diákleány, a tizenötéves Bartucz Rózsika. A rendőri nyomozás megállapította, hogy a fiatal teremtés előre készült a halálra. Utolsó levele, amelyet a szüleihez intézett, közvetlenül öngyilkossága előtt, a következő:

„Kedves szüleim! Ne haragudjatok rám, nem tehettem másként. Bocsássatok meg és feledjétek el hű leányotokat: Rózsit.”' Az öngyilkos leányka ravatalához csütörtökön egész nap valósággal zarándokoltak a diákok és diáklányok, akik fehér rózsával hintették be a koporsót. Temetése pénteken délután ment végbe nagy részvét mellett. Tovább... (Pesti Hírlap)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.