Kisfiúkat itat tajtrészegre egy nő a Klauzál utcában

2014.12.02. 19:28

Ország helyett szivar a belga katonáknak • Krumplifőzelék vagdalttal és darástészta a nyitóebéd a rokkantak új éttermében • Megdöbbentő tragédia a kereskedelemügyi minisztérium palotájában • Kisfiúkat itat le tajtrészegre egy ismeretlen nő a Klauzál-utcában. 100 éves hírek.

Sovány kárpótlás

A megvert belga seregek kiszorultak saját hazájukból. Azonban nem kell busulniok a belgáknak. Drága szövetségesük — az angol — jószivü. Ha már nem tudtak segiteni rajtuk, hát a visszavonuló belga lovasokat — ime — angol szivarral kínálgatják. Bizony, bizony sovány kárpótlás ez az elvesztett hazáért! Tovább a Tolnai Világlapjára.

tolna

Megnyílt a rokkantak és nélkülözők étterme

Ma délben nyilt meg az Auguszta-alap étterme, ahol a háborúban megrokkant katonák és a háború által sújtott polgárok családjukkal együtt ízlletes ebedet kapnak. Az éttermet a Károly-körut 3. sz. palotában rendezte be az Auguszta-alap. Dúsan felszerelt éléskamrában halmozták fel az élelmiszereket, két hatalmas, modernül berendezett konyhában főzik, tágas, világos étkezőhelyiségben szolgálják fel és osztják ki a jelentkezőknek az ebédet.

A mai ebéd: zöldségleves, burgonyafőzelék, vágott hus és darás metélt volt. A heti étlap a következő: szerdán: gulyás, káposztakocka; csütörtökön: köménymagos leves, babfőzelék, sült hurka; pénteken: burgonyaleves, túrós metélt. Tovább... (Pesti Hírlap)

Öngyilkos miniszteri tanácsos

Megdöbbentő tragédia szinhelye volt kedden délután a kereskedelemügyi minisztérium palotája. Egy óra elmúlt, a hivatalos idő a végéhez közeledett, amikor egyszerre lövés dördült bele a hivatalok csendjébe. A lövés dr. Szüts Lajos miniszteri tanácsos szobája felől hangzott, ahová ijedten, rossz sejtelmekkel nyitottak be a közelben dolgozó tisztviselők. Az íróasztala előtt, karosszékében ülve találták Szüts Lajost, jobb halántékából ömlött a vér, lehanyatlott kezében pedig Browningot tartott, amelylyel főbelőtte magát.

Dr. Szüts pontos, szorgalmas tisztviselő volt, megnyerő modoráért nagyon szerették tisztviselőtársai. Néhány hét óta azonban az idegesség nagyon erőt vett rajta, s egyre a háborúval foglalkozott. Nem tudta a háborut az egészséges ember lelkével nézni, s megzavart idegrendszere rémképeket rajzolt eléje. Végre azután a tragikus elhatározásra vitte a betegsége, s — ugy látszik — pillanatnyi elmezavarában főbelőtte magát. Tovább... (Pesti Napló)

vanvalami

Furcsa passzió

Hétfőn este a Dohány-utca és Akácfa-utca sarkán négy, mintegy 10—12 éves kisfiú görcsökben összeesett. A mentőket hivták, akik a Stefánia-gyermekkórházba vitték őket. Itt kiderült, hogy mind a négy holtrészeg. Később sikerült megállapítani azt, hogy a négy kisfiút a Klauzál-utcában egy nő becsalta a korcsmába és ott leitatta őket. A rendőrség a nyomozást megindította. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport