Kisfiúkat itat tajtrészegre egy nő a Klauzál utcában

2014.12.02. 19:28

Ország helyett szivar a belga katonáknak • Krumplifőzelék vagdalttal és darástészta a nyitóebéd a rokkantak új éttermében • Megdöbbentő tragédia a kereskedelemügyi minisztérium palotájában • Kisfiúkat itat le tajtrészegre egy ismeretlen nő a Klauzál-utcában. 100 éves hírek.

Sovány kárpótlás

A megvert belga seregek kiszorultak saját hazájukból. Azonban nem kell busulniok a belgáknak. Drága szövetségesük — az angol — jószivü. Ha már nem tudtak segiteni rajtuk, hát a visszavonuló belga lovasokat — ime — angol szivarral kínálgatják. Bizony, bizony sovány kárpótlás ez az elvesztett hazáért! Tovább a Tolnai Világlapjára.

tolna

Megnyílt a rokkantak és nélkülözők étterme

Ma délben nyilt meg az Auguszta-alap étterme, ahol a háborúban megrokkant katonák és a háború által sújtott polgárok családjukkal együtt ízlletes ebedet kapnak. Az éttermet a Károly-körut 3. sz. palotában rendezte be az Auguszta-alap. Dúsan felszerelt éléskamrában halmozták fel az élelmiszereket, két hatalmas, modernül berendezett konyhában főzik, tágas, világos étkezőhelyiségben szolgálják fel és osztják ki a jelentkezőknek az ebédet.

A mai ebéd: zöldségleves, burgonyafőzelék, vágott hus és darás metélt volt. A heti étlap a következő: szerdán: gulyás, káposztakocka; csütörtökön: köménymagos leves, babfőzelék, sült hurka; pénteken: burgonyaleves, túrós metélt. Tovább... (Pesti Hírlap)

Öngyilkos miniszteri tanácsos

Megdöbbentő tragédia szinhelye volt kedden délután a kereskedelemügyi minisztérium palotája. Egy óra elmúlt, a hivatalos idő a végéhez közeledett, amikor egyszerre lövés dördült bele a hivatalok csendjébe. A lövés dr. Szüts Lajos miniszteri tanácsos szobája felől hangzott, ahová ijedten, rossz sejtelmekkel nyitottak be a közelben dolgozó tisztviselők. Az íróasztala előtt, karosszékében ülve találták Szüts Lajost, jobb halántékából ömlött a vér, lehanyatlott kezében pedig Browningot tartott, amelylyel főbelőtte magát.

Dr. Szüts pontos, szorgalmas tisztviselő volt, megnyerő modoráért nagyon szerették tisztviselőtársai. Néhány hét óta azonban az idegesség nagyon erőt vett rajta, s egyre a háborúval foglalkozott. Nem tudta a háborut az egészséges ember lelkével nézni, s megzavart idegrendszere rémképeket rajzolt eléje. Végre azután a tragikus elhatározásra vitte a betegsége, s — ugy látszik — pillanatnyi elmezavarában főbelőtte magát. Tovább... (Pesti Napló)

vanvalami

Furcsa passzió

Hétfőn este a Dohány-utca és Akácfa-utca sarkán négy, mintegy 10—12 éves kisfiú görcsökben összeesett. A mentőket hivták, akik a Stefánia-gyermekkórházba vitték őket. Itt kiderült, hogy mind a négy holtrészeg. Később sikerült megállapítani azt, hogy a négy kisfiút a Klauzál-utcában egy nő becsalta a korcsmába és ott leitatta őket. A rendőrség a nyomozást megindította. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?