Borotvával vagdalkoztak az ittas borbélyok Óbudán

2014.12.04. 15:44

Kész rendszere van a különféle háborús neurózisuknak, a hipochondereknek viszont jót tesz a világfelfordulás • Hamis magyar mézet árulnak Bécsben, most elkapták a nagyipari csalókat • Borotvával vagdalkoztak az ittas borbélyok Óbudán • Szőrős nők, ideggyenge férfiak, most önökhöz szólunk. 100 éves hírek.

Háborús neurózis

Egy német professzor szép rendszerbe foglalta azokat az ideges tüneteket, amiket a háború okozott. Térkép-neurózis, élelmiszer-neurózis, pénz-neurózis, sorozási neurózis... ezek a betegségek végigszáguldtak a világon az egyik Óceántól a másikig, a Kárpátoktól az Adriáig. Csak azt nem tudtuk, hogy nevük van.

De mint a háboru külön érdekessége szerepelhet az az orvosilag megfigyelt tény is, hogy a háborúnak nemcsak betegei, hanem gyógyultjai is vannak. A hipochonderek, a képzelt betegek nagy tömegét a háborúval való állandó foglalkozás elterelte a saját fantasztikus nyavalyáitól. Azelőtt ezek az emberek minduntalan orvosprofesszorokhoz futottak minden kis pattanás, nátha, fejfájás miatt. Gyógyíthatatlan sötétlátásuk most átbillent egy másikfajta betegségbe. Ezek az emberek most éjjel-nappal a kávéházban ülnek, híreket olvasnak és lesnek, rémhíreket gondolnak ki és terjesztik tovább. Ők a közélet hipochonderei. Tovább... (Pesti Napló)

Mézhamisitás nagyban

Bécsben nagyon sok hamisított magyar mézet hoztak forgalomba. A VII. kerületi előljáróság közélelmeziési tisztje sejtette, hogy Rosenheim Miksa Klauzál-utca 26. szám alatti méz-, citrom- és málnaszörpkiviteli vállalata hamisítja a Bécsbe szállított mézet. Wolkenberg Gyula rendőrfölügyelő megbízta egyik rendőrét, hogy vásároljon mézet a vállalattól. Az irodában kereken megmondták a rendőrnek, hogy hamis mézet adnak neki, 80 fillérért kilóját, nagy a. keletje a hamis méznek, még Bécsbe is szállítják. Vasárnap délben Wolkenberg több rendőr társaságában akkor lepte meg a vállalatot, amikor épp a hamis méz előállításán fáradozott.

Nagy üstben vizet forraltak, ebbe öntöttek 20 kiló rendes mézet, 50 kiló melasz-cukrot, 7 deka borkősavat, igy készült el 100 kilogram hamisított méz.

A vállalat alkalmazottai megnevezték a legnagyobb budapesti cégeket, amelyek mind Rosenheimtől vásárolták olcsó áron a hamisított árut. Most a lefoglalt hamisított méz a vegyvizsgáló intézetnél van és ha annak véleménye megérkezik, megtartják ebben az ügyben a közegészségügyi kihágási tárgyalást. Tovább... (Népszava)

Verekedés borotvával

A Lajos-utca 143. számú ház előtt a villamos megállónál Kovács János és Gazdács Pál borbélyok ittas állapotban összevesztek Zaller Gerson pincérrel és Minis György napszámossal. A két borbély elővette a borotváját, a másik két embert súlyosan összevagdosták. A rendőrség megindította a vizsgálatot. Tovább... (Pesti Hírlap)

Szőrős nők, ideggyenge férfiak, figyelem!

A legújabb hirdetések a Tolnai Világlapjában.

hab

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?