Borotvával vagdalkoztak az ittas borbélyok Óbudán

2014.12.04. 15:44

Kész rendszere van a különféle háborús neurózisuknak, a hipochondereknek viszont jót tesz a világfelfordulás • Hamis magyar mézet árulnak Bécsben, most elkapták a nagyipari csalókat • Borotvával vagdalkoztak az ittas borbélyok Óbudán • Szőrős nők, ideggyenge férfiak, most önökhöz szólunk. 100 éves hírek.

Háborús neurózis

Egy német professzor szép rendszerbe foglalta azokat az ideges tüneteket, amiket a háború okozott. Térkép-neurózis, élelmiszer-neurózis, pénz-neurózis, sorozási neurózis... ezek a betegségek végigszáguldtak a világon az egyik Óceántól a másikig, a Kárpátoktól az Adriáig. Csak azt nem tudtuk, hogy nevük van.

De mint a háboru külön érdekessége szerepelhet az az orvosilag megfigyelt tény is, hogy a háborúnak nemcsak betegei, hanem gyógyultjai is vannak. A hipochonderek, a képzelt betegek nagy tömegét a háborúval való állandó foglalkozás elterelte a saját fantasztikus nyavalyáitól. Azelőtt ezek az emberek minduntalan orvosprofesszorokhoz futottak minden kis pattanás, nátha, fejfájás miatt. Gyógyíthatatlan sötétlátásuk most átbillent egy másikfajta betegségbe. Ezek az emberek most éjjel-nappal a kávéházban ülnek, híreket olvasnak és lesnek, rémhíreket gondolnak ki és terjesztik tovább. Ők a közélet hipochonderei. Tovább... (Pesti Napló)

Mézhamisitás nagyban

Bécsben nagyon sok hamisított magyar mézet hoztak forgalomba. A VII. kerületi előljáróság közélelmeziési tisztje sejtette, hogy Rosenheim Miksa Klauzál-utca 26. szám alatti méz-, citrom- és málnaszörpkiviteli vállalata hamisítja a Bécsbe szállított mézet. Wolkenberg Gyula rendőrfölügyelő megbízta egyik rendőrét, hogy vásároljon mézet a vállalattól. Az irodában kereken megmondták a rendőrnek, hogy hamis mézet adnak neki, 80 fillérért kilóját, nagy a. keletje a hamis méznek, még Bécsbe is szállítják. Vasárnap délben Wolkenberg több rendőr társaságában akkor lepte meg a vállalatot, amikor épp a hamis méz előállításán fáradozott.

Nagy üstben vizet forraltak, ebbe öntöttek 20 kiló rendes mézet, 50 kiló melasz-cukrot, 7 deka borkősavat, igy készült el 100 kilogram hamisított méz.

A vállalat alkalmazottai megnevezték a legnagyobb budapesti cégeket, amelyek mind Rosenheimtől vásárolták olcsó áron a hamisított árut. Most a lefoglalt hamisított méz a vegyvizsgáló intézetnél van és ha annak véleménye megérkezik, megtartják ebben az ügyben a közegészségügyi kihágási tárgyalást. Tovább... (Népszava)

Verekedés borotvával

A Lajos-utca 143. számú ház előtt a villamos megállónál Kovács János és Gazdács Pál borbélyok ittas állapotban összevesztek Zaller Gerson pincérrel és Minis György napszámossal. A két borbély elővette a borotváját, a másik két embert súlyosan összevagdosták. A rendőrség megindította a vizsgálatot. Tovább... (Pesti Hírlap)

Szőrős nők, ideggyenge férfiak, figyelem!

A legújabb hirdetések a Tolnai Világlapjában.

hab

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.