Leégett Edison gyártelepe

2014.12.12. 22:06

Leégett Edison newyorki gyártelepe • Nyíllal lőtték le a német tábornokot • Másodszor is kalandos körülmények között szökött meg az orosz fogságból a harcedzett dragonyos. 100 éves hírek.

Edison gyártelepe leégett

pn1

Edison gyártelepe leégett, a modern csodák birodalma — egyetlen épület kivételével — elpusztult. A New-Jersey állambeli West-Oranjeban állott a Thomas Edison Company hatalmas telepe, amelyből ma már csak a laboratórium maradt meg. A kár ötmillió dollár. A tüz, az eddigi megállapítás szerint a felügyelők termében történt robbanásból keletkezett. Edisont nem verte Ie a katasztrófa, s még javában dühöngött a tüz, amikor ezzel az egészen rávalló mondással biztatta kétségbeesett környezetét:

Holnap megkezdem az uj gyártelep építését.

Hogy Edison nem panaszkodik a katasztrófa miatt, ez csak egy ujabb részlet az ő jellemrajzához, s bizonysága annak, hogy ez a majd hetvenéves, a süketséghez közelálló ember még mindig telve alkotó energiával. Tovább... (Pesti Napló)

Nyíllal lelőtt német tábornok

ph1

Meyer bajor vezérőrnagy autójába akart szállani, mikor egy francia repülőgépből rendkívüli magasságból egy nyíl találta el. A nyíl keresztülfurta a vezérőrnagy sisakját, azután mélyen a fejébe hatolt és a szerencsétlen embert nyomban megölte. Tovább... (Pesti Hírlap)

Aki kétszer szökött meg az oroszoktól

npsz1

Zeisberger dragonyos hadnagy, aki augusztus végén egy földerítő utján orosz hadifogságba jutott, de szerencsésen kiszabadult orosz álruhában, azután ismét jelentkezett ezredénél és tovább harcolt, legutóbb megint orosz hadifogságba került. A fiatal dragonyos hadnagy most kalandos körülmények között ismét megszökött az orosz táborból és már ezredénél van. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft