Minden jogos panaszunkat lesöprik, elég már ebből

2014.12.13. 16:53

Minden jogos panaszunkat a hadbavonultak nehézségeire hivatkozva próbálják lesöpörni, elég már ebből • Az oroszok borzalmas vesztesége a lodzi harcokban • Jönnek az oroszok, de csak a kabaréban • Festői fénykép a hófödte hegyekben harcoló magyar egységekről. 100 éves hírek.

Mit panaszkodtok

ti itthonmaradottak, hiszen százszor jobb dolgotok van, mint a hadbavonultaknak. Drága a kenyér? Sőt koplalni is kell néha? ... Ez igaz, de hát szegény katonáinkkal hányszor megesik gyors előnyomulások és váratlan visszavonulások idején, hogy napokig nem jutnak egy tűrhető falathoz! Igy torkolnak le bennünket a jóllakottak és bőségben úszók.

Minden jogos panaszunkat igy intézik el. A lakásnyomor súlyosbodik és a hajléktalanok száma nő... Az itthonmaradtak fagyoskodnak, mert a szén rémitő drága... Gyerekeink rongyoskodnak... Átkozott rossz a villamos, nem tartja meg a menetrendet, tűrhetetlen zsufoltságban szállítja az embereket, ugy hogy egyesek lepotyognak a kerekek alá.

Vajjon a mi türelmes, panasztalan nyomorgásunk a haza érdekét szolgálja-é ? Erre a kérdésre csak az lehet a válasz, hogy nem. Tovább... (Népszava)

Az oroszok borzalmas vesztesége a lodzi harcokban

Lodz kiüritése az oroszok által titokban történt éjjel, s igy harc nélkül és eleinte észrevétlenül. Azonban ez csak a kiürítést megelőző harcok eredménye volt. E harcokban az oroszok borzalmas veszteségeket szenvedtek, különösen nehez tüzérségünk munkája következtében. Az elhagyott orosz lövészárkok tele voltak halottakkal. Habár mi voltunk a támadók, veszteségeink messze mögötte maradtak az oroszokéinak.

bababa

Az eddigi lengyelországi harcokban az elfogott és időközben Németországba vasúton elszállított 80 ezer ellenséges harcossal együtt az oroszok yesztesége legalább is 150 ezer ember volt. Tovább... (Pesti Napló)

Jönnek az oroszok

Az Apolló-szinházban hétfőn egy uj moziszkecscset is bemutatnak; hozzá Guthi Somától, akinek kitűnő csengésű neve van azok előtt, akik szeretik alaposan kikacagni magukat. Jönnek az oroszok a szkecscs cime, de ne tessék megijedni, a cim csupán jelszólama két budapesti férjnek, akik abban állapodtak meg, hogy ezzel értesitik egymást, ha egyik vagy a másik azt venné észre, hogy a feleségük tilosban jár. Persze, azért kapott némi aktuális izt ez a jelszolam, de csak azért, hogy az önmagában véve is kacagtató cselekményt valósággal hozzáfűzze a mai napok folyásához és eképen az még frissebb benyomást keltsen. A szkeccs különben 3 színpadi és 3 filmrészböl, és mindenekfelett, pompásabbnál pompásabb jelenetekből áll, amik ugyancsak rávallanak a népszerű Guthi-bohózatok kitűnő szerzőjére. Tovább... (Pesti Hírlap)

A kárpáti harcokból

karpatok

Festői szépségű fényképfelvétel, mely egy magyar honvédcsapatnak egy hóboritotta, magas hegyről való leszállását mutatja. Napokig tartózkodtak honvédeink a a hegy tetején, lövöldözve onnan a távolban fel-feltünő orosz előőrsökre. (Harctéri fényképészünk felvétele.) Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.