Elfogtak egy orosz ezredest egy budapesti szállóban

2014.12.15. 23:59

Elfogott orosz ezredes egy budapesti szállóban • Leszállás New York bűnös zugaiba • Egy anya tragédiája. 100 éves hírek.

Elfogott orosz ezredes egy budapesti szállóban

Screen shot 2014-12-15 at 11.12.26 PM.png

Az Astoria-szálló előcsarnokában éjjel fél tizenkét óra tájban egy vadászhadnagy és két szuronyos baka kíséretében megjelent egy orosz ezredes, akit csapataink ejtettek foglyul. Az ezredest Alex Alexandrovics Pavlovnak hívják és egy kozákezred parancsnoka volt. Vele jött Bayer Ferenc vadászhadnagy, aki nagyobb orosz fogolyszállitmányt hozott az éjjel Budapestre. Az orosz ezredes arra kérte a hadnagyot, engedje meg neki, hogy addig, amig tovább viszik őket, a saját költségén egy szállóban pihenhessen le.

Az érdekes társaság megjelenése a szállóban nagy feltűnést keltett. Az ezredessel jött a tisztiszolgája, egy furcsa külsejü orosz paraszt fiu is, aki amikor megjelent a villanyfényes előcsarnokban, lekapta sapkáját és boldogan tekintgetett össze-vissza. Az ezredes a 205. számú szobában szállott meg, amely előtt állandóan két szuronyos baka állott őrt. A katonai parancsnokság döntésétől függ, hogy a hadifogoly orosz ezredest mikor viszik át a szállóból a katonai fogházba. Tovább... (Pesti Hírlap)

A newyorki bűnösök

Screen shot 2014-12-15 at 11.13.19 PM.png

Kalandos éjszaka egy detektív társaságában

Amerika bűnügyi életében nagyon fontos szerepük van a detektiveknek. Newyork például valósággal nyüzsög a titkos rendőröktől. Lépten-nyomon találkozik az ember Nick Carterekkel és Pinkertonokkal. Sűrűn jelennek meg a színházakban, áruházakban, a pályaudvarokon, szállókban és mindenütt, ahol emberek tömegesen meg fordulnak. Az Astor-szállóban ismerkedtem .meg egy detektivvel, akinek a szálló tulajdonosa mutatott be. Ez az ember annyi érdekes dolgot mesélt el, hogy ugy én, mint útitársam nagy vágyat éreztünk arra, hogy Newyork gonosztevő világát megismerhessük.

Megígérte nekünk, hogy egy éjszaka a legsötétebb Newyork veszedelmes részeiben körülvezet. Másnap éjjel elindultunk autón kalandos kirándulásunkra. Egy csomó, gyalázatosan világított utcán keresztülhaladva, a néger városrészbe jutottunk. Az Egyesült Államok gonosztevőinek legnagyobb része a feketék közül való. Tovább... (Pesti Napló)

Egy anya tragédiája

Screen shot 2014-12-15 at 11.14.02 PM.png

Ifjú Török Samu sörgyáros Ferenc nevű gimnazista fia, akit édesanyja a bálványozásig szeretett, néhány héttel ezelőtt meghűlt és agytifuszt kapott. Az orvosok a napokban lemondtak életéről, ami az anyját annyira elkeserítette, hogy kétségbeesésében szublimátot ivott. Az orvosok már nem tudtak segíteni rajta és több napi szenvedés után meghalt. A szerencsétlen anya iránt a városban nagyon nagy a részvét, amit még fokoz az a körülmény is, hogy fia állapota időközben jobbra fordult és az orvosok most már bíznak felgyógyulásában. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.