Szégyent hoznak nemzetükre az ellenség sebesültjeivel hetyegő ápolónők

2014.12.17. 17:34

Erről ismerheti fel a hamisított kakaót • Germán szégyen: francia sebesültekkel lépnek szerelmi viszonyba a német ápolónők • Angol tengeralattjáró sülyesztett el egy török páncélost • Meghalt a tengeralattjáró feltalálója. 100 éves hírek.

Elcsapták a kétszersültszállitókat

Amióta a háborús idő a hadsereg számára való szállítást virágzó iparrá emelte, alig van tiszta kakaópor forgalomban. Hozzáértő helyről figyelmeztetik a közönséget, hogy maga is könnyű szerrel, megállapíthatja a hamisítást, ha a kész kakaót néhány percig benn hagyja a csészében. A hamisított kakaónál ugyanis hamar keserű, sötétszinü lepény ülepszik le a csésze aljára, mig a hamisítatlan kakaónál ilyen üledék nincsen.

Ugyancsak a katonai hatóság derítette ki a hadseregnek szállított kétszersülttel való visszaélését is. Több szerződéses fővárosi sütőmester dohos lisztből olyan rossz, ehetetlen, veszedelmes kétszersültet szállított, hogy például a közraktárakban két vagonrakományt meg kelleti semmisíteni, mert penészedni, savanyodni kezdett. A katonaság radikálisan nyúlt a kérdéshez, a szerződéseket azonnal fölbontotta és uj vállalkozót bízott meg, hogy kincstári pénzen kétszersült üzemre rendezkedjék be. Tovább... (Népszava)

Német ápolónők és francia sebesültek

Diedenhofen város parancsnoka figyelmeztetést bocsátott ki, melyben hallatlannak mondja azt az eljárást, ha német ápolónők oly elismerésre méltó működésükkel annyira visszaélnének, hogy a francia sebesültekhez oly annyira közelednek, hogy ezek szerelmi viszonyba mernének velük lépni s őket még hozzá jegyesüknek is mondani. Az ilyen ápolónők nem gondolják meg, hogy eljárásukkal mennyire tiszteletlenné és méltatlanná tennék az egész ápolónői kart. Az ilyen elemeket oly gyorsan, amit csak lehet, el kell távolítani. Tovább... (Pesti Hírlap)

Angol tengeralattjáró a Dardanellákban

Elsülyesztett egy török páncélost

A D. 11. angol tengeralattjáró naszád tegnap behatolt a Dardanellákba, erős áramlat dacára elsiklott öt aknasor alatt és torpedót lőtt a Mesudie török páncélosba, amely az aknatelep őrizetére volt kirendelve. Az ellenséges tüzérség üldözése dacára a tengeralattjáró teljesen sértetlenül tért vissza, miután ismételten alámerült és 9 órán át volt viz alatt. Amidőn a torpedó kilövése után először felmerült, látta, hogy a Mesudie hátsó része már elsülyedt. Tovább... (Pesti Napló)

A tengeralattjáró hajó feltalálója

A minap halt meg az angol Holland John mérnök, aki a tengeralattjáró naszádot tökéletesítette. Képünkön a feltaláló egy magaszerkesztett tengeralattjáró hajó kémlőnyilásában látható. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.