Az állam miatt nem lehet külföldre telefonálni

2014.12.19. 20:14

Az állam lefoglalja a telefonvonalakat, hónapok óta nem lehet Béccsel beszélni • Szörnyű, hogy mit tesz 5 liter bor az emberrel, Tót János fölgyújtott 120 kereszt búzát • Jótékonysági match a Ferencvárosi TC pályáján a katonák javára. 100 éves hírek.

A bécsi telefon

ph221

Budapest és Bécs közönségének a köréből egyre türelmeszegettebben sürgetik a két főváros között a telefon-magánbeszélgetések lehetővé tételét. A posta minden eszközt megragadott a közkívánatomnak lehető kielégítésére, de a jelen háborús körülmények szinte leküzdhetetlen akadályokat támasztanak.

A bécsi telefon valamennyi vonala a mozgósítás óta állandóan le van foglalva közszolgálati, állami és kiváltképen hadügyi célokra. Csupán egy kombinált vezeték van Szombathely, Sopron és Bécsújhelyen át, amelyen a sajtó bonyolítja le engedélyezett beszélgetéseit. Ezen a vezetéken a forgalom túlterheltsége miatt a jelentkezők csak igen kis részét lehet kielégíteni és akkor is többnyire zavarok származnak a megérthetöség, a hallhatóság dolgában. Hogy pedig ezeknek a beszélgetéseknek a dija háromszoros, annak a célja tisztán a túlságos ostrom elhárítása. A posta igazgatósága kéri a közönséget, hogy ne hibáztassa sem a központot, sem a vezetőséget. Tovább... (Pesti Hírlap)

Az alkohol számlájára

npsz111

Jó János patai lakos a szigetvári sikerültvásár örömére előbb egy deci pálinkát, majd egy liter bort ivott meg. Délután hazament Tatára, ahol beült a korcsmába és még négy liter bort megivott. A korcsmából holtrészegen indult hazafelé, az utat eltévesztette és kivetődött a falu végére, ahol Tót János pajtája mellett elesett és elaludt. Hűvös őszi éjszakára ébredt a még mindig részeg ember, aki, hogy meleghez jusson, Tót Jánosnak 120 kereszt szalmáját fölgyújtotta. Tovább... (Népszava)

Testedző sport

pn22221

Jótékonycélu labdarugó-mérkőzés

Ä Ferencvárosi Torna Club üllői-uti sporttelepén a katonai szolgálatot teljesítő játékosokból kombinált „hadi csapat” mérkőzik vasárnap délután egy „nem hadi” szolgálatban lévő csapattal. A mérkőzés jövedelmét a harcban lévő katonák karácsonyi ajándékainak alapja kapja, ugy hogy a match a jótékonyságot is szolgálja és szabadjegyek nem adatnak ki. Belépésre rendkívül mérsékelt 40 és 80 filléres jegyek érvényesek. Tovább... (Pesti Napló)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.