A macskák a háborút is túlélik

2014.12.22. 21:45

A macskák jól bírják a háborút, a kutyák sokkal többet szenvednek a harcoktól • Vilmos császár a fronton ájtatoskodik karácsonykor • Skandináv szövetség a semlegességért, Portugália belép az Antant oldalán • Egy pezsgőspalack ugyancsak felvidítja az embert még a lövészárokban is. 100 éves hírek.

A háboru és a háziállatok

pestihirlap1 - Copy
Fotó: Arcanum.hu

Mi lesz azokkal a háziállatokkal, amelyek a harctér mentén a háború előtt az emberek jóvoltából éltek a ház körül? Általában azt lehet mondani, hogy a macskák szenvednek a legkevesebbet a háború miatt. Egyrészt ők a legfüggetlenebbek az emberek segítségétől, a maguk ügyességével is meg tudják szerezni a táplálékukat. Azután pedig ösztönszerűen a legsötétebb pincelyukakat keresik föl veszély idején és a pince nemcsak a gránátok ellen véd, hanem egyúttal az egerek és patkányok révén jó megélhetési módot is nyújt.

A macska csak akkor kerül bajba, ha az ellenség porig égeti a házakat. Az egerek és patkányok ugyanis az égő házból menekülni szoktak és a lángokba futnak. Olyasféle ösztön ez náluk, mint a pillangóknál, akiket szintén vonz a láng és a fény. Az ilyen helyekről a macskák is elmenekülnek, még pedig az erdőkbe és mezökre és a rommá égett városok körül ezek az éhező kóbor macskák olyan pokoli sivitást végeznek, hogy van mit hallgatniok a környéken őrséget tartó katonáknak. Az éjszakai harcok e helyeken a legidegesitöbbek, mert a puskák és ágyuk zenéjéhez a macskahangverseny pokoli kíséretet szolgáltat.

A kutyák azonban még a macskáknál is jobban megszenvedik a háborút. Tovább... (Pesti Hírlap)

A császár — katonái között

pestinaplop1 - Copy
Fotó: Arcanum.hu

A német császár a flandriai harctérre utazott a csapatok frontjára. Vilmos császár a karácsonyi ünnepeket is a harctéren fogja tölteni. A szeretet, a béke, a család ünnepén harcosok között van a császár, aki pedig magas hivatásánál, kivételes helyzeténél fogva is bizonyára megengedhetne magának néhány szünnapot. De családjától távol — családjától, amelynek minden egyes férfitagja a harctéren küzd — a harcosok között tábori lelkész imájára ájtatoskodik a megszületett Jézus előtt és a család ünnepén az ő családja az a hadsereg, amely életet és vért áldoz most a császárért és hazáért. Tovább... (Pesti Napló)

A világháború és a semleges államok

*/*/

A skandináv államok szövetségének ügye foglalkoztatja a világsajtót, de csak találgatni lehet, mennyire mentek az ott kötött megállapodások, mert a kiadott hivatalos értesítések nagyon szűkszavúak. Nem lehetetlen, hogy ezzel az eseménnyel összeköttetésben áll az a hir, hogy Hollandiában is bevezetik az általános védkötelezettséget. Portugália résztvétele a világháborúban szinte bizonyos már, de még késik. A belvillongások által gyöngített ország segítsége azonban nem sokat segít az antantnak. Tovább... (Népszava)

Életkép a szerb harctérről

tolnai - Copy
Fotó: Arcanum.hu

A lövészárkokban és földbe vájt fedezékekben sem mindig egyhangú és komoly az élet. A képünkön látható tiszt urak, Bárcay Ferenc főhadnagy, országgyűlési képviselő és John kapitány és hátul a telefonnál ülő katona ugyancsak vig arcot mutatnak. Meg lehet érteni, mert a kapitány ur éppen egy pezsgős palackból huzza ki a dugót. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!