A macskák a háborút is túlélik

2014.12.22. 21:45

A macskák jól bírják a háborút, a kutyák sokkal többet szenvednek a harcoktól • Vilmos császár a fronton ájtatoskodik karácsonykor • Skandináv szövetség a semlegességért, Portugália belép az Antant oldalán • Egy pezsgőspalack ugyancsak felvidítja az embert még a lövészárokban is. 100 éves hírek.

A háboru és a háziállatok

pestihirlap1 - Copy
Fotó: Arcanum.hu

Mi lesz azokkal a háziállatokkal, amelyek a harctér mentén a háború előtt az emberek jóvoltából éltek a ház körül? Általában azt lehet mondani, hogy a macskák szenvednek a legkevesebbet a háború miatt. Egyrészt ők a legfüggetlenebbek az emberek segítségétől, a maguk ügyességével is meg tudják szerezni a táplálékukat. Azután pedig ösztönszerűen a legsötétebb pincelyukakat keresik föl veszély idején és a pince nemcsak a gránátok ellen véd, hanem egyúttal az egerek és patkányok révén jó megélhetési módot is nyújt.

A macska csak akkor kerül bajba, ha az ellenség porig égeti a házakat. Az egerek és patkányok ugyanis az égő házból menekülni szoktak és a lángokba futnak. Olyasféle ösztön ez náluk, mint a pillangóknál, akiket szintén vonz a láng és a fény. Az ilyen helyekről a macskák is elmenekülnek, még pedig az erdőkbe és mezökre és a rommá égett városok körül ezek az éhező kóbor macskák olyan pokoli sivitást végeznek, hogy van mit hallgatniok a környéken őrséget tartó katonáknak. Az éjszakai harcok e helyeken a legidegesitöbbek, mert a puskák és ágyuk zenéjéhez a macskahangverseny pokoli kíséretet szolgáltat.

A kutyák azonban még a macskáknál is jobban megszenvedik a háborút. Tovább... (Pesti Hírlap)

A császár — katonái között

pestinaplop1 - Copy
Fotó: Arcanum.hu

A német császár a flandriai harctérre utazott a csapatok frontjára. Vilmos császár a karácsonyi ünnepeket is a harctéren fogja tölteni. A szeretet, a béke, a család ünnepén harcosok között van a császár, aki pedig magas hivatásánál, kivételes helyzeténél fogva is bizonyára megengedhetne magának néhány szünnapot. De családjától távol — családjától, amelynek minden egyes férfitagja a harctéren küzd — a harcosok között tábori lelkész imájára ájtatoskodik a megszületett Jézus előtt és a család ünnepén az ő családja az a hadsereg, amely életet és vért áldoz most a császárért és hazáért. Tovább... (Pesti Napló)

A világháború és a semleges államok

*/*/

A skandináv államok szövetségének ügye foglalkoztatja a világsajtót, de csak találgatni lehet, mennyire mentek az ott kötött megállapodások, mert a kiadott hivatalos értesítések nagyon szűkszavúak. Nem lehetetlen, hogy ezzel az eseménnyel összeköttetésben áll az a hir, hogy Hollandiában is bevezetik az általános védkötelezettséget. Portugália résztvétele a világháborúban szinte bizonyos már, de még késik. A belvillongások által gyöngített ország segítsége azonban nem sokat segít az antantnak. Tovább... (Népszava)

Életkép a szerb harctérről

tolnai - Copy
Fotó: Arcanum.hu

A lövészárkokban és földbe vájt fedezékekben sem mindig egyhangú és komoly az élet. A képünkön látható tiszt urak, Bárcay Ferenc főhadnagy, országgyűlési képviselő és John kapitány és hátul a telefonnál ülő katona ugyancsak vig arcot mutatnak. Meg lehet érteni, mert a kapitány ur éppen egy pezsgős palackból huzza ki a dugót. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.