Az ünnepet is ágyudörgéssel fogják megülni

2014.12.24. 20:45

A karácsonyi ünnepet is ágyudörgéssel fogják megülni a fronton • Fölmentették a szerbiai kudarc után Potiorek főparancsnokot • Ne tulajdonítsunk fontosságot a hazatérő katonák bírálatainak • Pompás karácsonyi könyvajándékok gyermekeknek. 100 éves hírek.

Karácsonykor ágyúdörgés

A württembergi hercegi főhadiszállásáról jelentik:

Három napig aránylag nyugalom volt a fronton, ma ismét általános élénkség váltotta föl a tétlenséget. A katonák eddig biztak abban, hogy karácsonyra pihenőjük lesz, de a jelek most már arra vallanak, hogy a karácsonyi ünnepet ágyudörgéssel fogják megülni.

nagyhaboru

A franciák és angolok több napon át nagy erőkkel támadtak, tüzérségük födözete alatt; nehéz ágyúik között 34 centiméteres mozsarak is voltak, amelyekkel a mi hadállásainkat ágyúzták. Főleg Nieuportnál és az Ypern csatornánál volt heves ütközet. Tovább... (Népszava)

Uj vezér

Potiorek fölmentése

Amire napok óta vártunk, az ma megérkezett. A legfelsőbb hadvezetőség szigorú, szakszerű vizsgálat után megállapította a legutóbbi szerbiai események hiteles és pragmatikus történetét. Kulturállamhoz méltó külsőségek között mondtunk le ideiglenesen Belgrád birtoklásáról és legfelsőbb helyen le tudták vonni a következményeit mindennek és ez megnyugtathat.

Uj éra előtt állunk Szerbiában. A balkáni haderő eddigi parancsnoka illendő formaságok között távozik helyéről. Ez senkit ne aggasszon. A verhetetlen német hadseregnek több vezetőemberét szintén háború alatt változtatták, minekutána az események annyira megviselték egészségi állapotukat, hogy történelmien felelős tisztjüket továbbra nem tölthették be. A balkáni haderő, amely most uj nehéz feladat elé állíttatik, a mai napon uj parancsnokot kapott Jenő főherceg személyében. Tovább... (Pesti Napló)

Mi lesz a háború után?

Ne tulajdonítsunk túlságosan nagy fontosságot a hazatérő katonák ama kijelentéseinek, melyekben a hadsereg s a hadvezetés minőségét bírálgatják s a háború eredményére vonatkozó jóslásokba bocsátkoznak; ezeknek nincs nagy jelentőségük. Az egyes katona, még a tiszt is, oly kis körzetet lát, hogy tapasztalatainak a nagy alakulások szempontjából alig van jelentősége. Tovább... (Pesti Hírlap)

Pompás karácsonyi ajándékok!

Lilike már nagy leány; Hazám tükre; Mozgai Pali, a gyermekhős.

kaRI

Megrendelhető a Magy. Keresk. Közlöny hírlap- és könyvkiadó vállalatnál, Budapest, Dohány-u. 12. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?