Az ünnepet is ágyudörgéssel fogják megülni

2014.12.24. 20:45

A karácsonyi ünnepet is ágyudörgéssel fogják megülni a fronton • Fölmentették a szerbiai kudarc után Potiorek főparancsnokot • Ne tulajdonítsunk fontosságot a hazatérő katonák bírálatainak • Pompás karácsonyi könyvajándékok gyermekeknek. 100 éves hírek.

Karácsonykor ágyúdörgés

A württembergi hercegi főhadiszállásáról jelentik:

Három napig aránylag nyugalom volt a fronton, ma ismét általános élénkség váltotta föl a tétlenséget. A katonák eddig biztak abban, hogy karácsonyra pihenőjük lesz, de a jelek most már arra vallanak, hogy a karácsonyi ünnepet ágyudörgéssel fogják megülni.

nagyhaboru

A franciák és angolok több napon át nagy erőkkel támadtak, tüzérségük födözete alatt; nehéz ágyúik között 34 centiméteres mozsarak is voltak, amelyekkel a mi hadállásainkat ágyúzták. Főleg Nieuportnál és az Ypern csatornánál volt heves ütközet. Tovább... (Népszava)

Uj vezér

Potiorek fölmentése

Amire napok óta vártunk, az ma megérkezett. A legfelsőbb hadvezetőség szigorú, szakszerű vizsgálat után megállapította a legutóbbi szerbiai események hiteles és pragmatikus történetét. Kulturállamhoz méltó külsőségek között mondtunk le ideiglenesen Belgrád birtoklásáról és legfelsőbb helyen le tudták vonni a következményeit mindennek és ez megnyugtathat.

Uj éra előtt állunk Szerbiában. A balkáni haderő eddigi parancsnoka illendő formaságok között távozik helyéről. Ez senkit ne aggasszon. A verhetetlen német hadseregnek több vezetőemberét szintén háború alatt változtatták, minekutána az események annyira megviselték egészségi állapotukat, hogy történelmien felelős tisztjüket továbbra nem tölthették be. A balkáni haderő, amely most uj nehéz feladat elé állíttatik, a mai napon uj parancsnokot kapott Jenő főherceg személyében. Tovább... (Pesti Napló)

Mi lesz a háború után?

Ne tulajdonítsunk túlságosan nagy fontosságot a hazatérő katonák ama kijelentéseinek, melyekben a hadsereg s a hadvezetés minőségét bírálgatják s a háború eredményére vonatkozó jóslásokba bocsátkoznak; ezeknek nincs nagy jelentőségük. Az egyes katona, még a tiszt is, oly kis körzetet lát, hogy tapasztalatainak a nagy alakulások szempontjából alig van jelentősége. Tovább... (Pesti Hírlap)

Pompás karácsonyi ajándékok!

Lilike már nagy leány; Hazám tükre; Mozgai Pali, a gyermekhős.

kaRI

Megrendelhető a Magy. Keresk. Közlöny hírlap- és könyvkiadó vállalatnál, Budapest, Dohány-u. 12. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.