Könnyek ragyogják be az idei karácsonyfákat

2014.12.29. 15:57

Könnyek ragyogják be az 1914-iki karácsonyfákat • Fájnak a föld sebei Flandriától a Balkánig. 12 évesen is hősiesen vesz részt a harcokban a háború legfiatalabb katonája. 100 éves hírek.

Karácsonyfák

Ahova nézel, karácsonyfa. Ha egy nagyváros ideges lüktetése között elfelejted egy pillanatra, hogy az 1914-iki karácsonyt éred, azt gondolnád: a karácsonyfa-kultusz óriási lendületet vett. Vagy az emberek vallásos érzülete növekedett, vagy csak a misztériumok iránti szimpátia, esetleg a gazdasági helyzetek tetemesen megjavultak.

haboru
Fotó: Arcanum.hu

Azután hirtelen eszedbe jut, hogy az 1914-iki esztendőnek karácsonyát éred, mire belemarkol valami a szivedbe, mintha egy sötét uton valaki hirtelen mellen ragadna. És eszedbe jut minden. A sok-sok asszony- és gyerekkönny, ami az idén gyémántpor helyett a karácsonyfákat beragyogja. Eszedbe jutnak az árvák és özvegyek, a nyomorékok és halottak, minden. Még az erdő is, honnét a karácsonyfákat kivágták. Tovább... (Pesti Hírlap)

A föld sebei

Flandria... Lengyelország... a Kárpátok széle... a Drina völgye. Ezekről a helyekről hallunk, olvasunk állandóan. Ezek a földterületek gyújtópontjai a háborúnak, a küzdelem minden heve itt központosul. Az egész fold szenved, ámde csak kevés helyen üszkösödnek a föld sebei, igaz, hogy e sebes területekre folyik minden vér drága életnedve, a gyönyörű emberfolyamok, melyek legtávolabbi helyekről is szabályos-pontosan odaérkeznek, odatorkolnak, hol a küzdelem, mint valami megbeszélt párbaj kijelölt helyén folyik. Tovább... (Pesti Napló)

A legfiatalabb katona

Általános föltűnést kelt egy tizenkét éves fiúcska, aki egy teljes katonai fölszereléssel jelent meg Krakkó utcáin. A kisfiú mindenfelé követi csapatainkat, amelyeknek itt-ott jó szolgálatokat is tett. A katonák elbeszélték, hogy a Jaroslaunál lefolyt harcoknál egy földúlt lengyel parasztházban találtak rá a gyermekre, akinek a szüleit meggyilkolták az oroszok. Az ifjút, akit Kielancki Jánosnak hivnak, magukkal vitték és a gyermek részt vett a harcokban is, továbbá általános megelégedésre intézett el egy pár veszélyes megbízást. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!