Könnyek ragyogják be az idei karácsonyfákat

2014.12.29. 15:57

Könnyek ragyogják be az 1914-iki karácsonyfákat • Fájnak a föld sebei Flandriától a Balkánig. 12 évesen is hősiesen vesz részt a harcokban a háború legfiatalabb katonája. 100 éves hírek.

Karácsonyfák

Ahova nézel, karácsonyfa. Ha egy nagyváros ideges lüktetése között elfelejted egy pillanatra, hogy az 1914-iki karácsonyt éred, azt gondolnád: a karácsonyfa-kultusz óriási lendületet vett. Vagy az emberek vallásos érzülete növekedett, vagy csak a misztériumok iránti szimpátia, esetleg a gazdasági helyzetek tetemesen megjavultak.

haboru
Fotó: Arcanum.hu

Azután hirtelen eszedbe jut, hogy az 1914-iki esztendőnek karácsonyát éred, mire belemarkol valami a szivedbe, mintha egy sötét uton valaki hirtelen mellen ragadna. És eszedbe jut minden. A sok-sok asszony- és gyerekkönny, ami az idén gyémántpor helyett a karácsonyfákat beragyogja. Eszedbe jutnak az árvák és özvegyek, a nyomorékok és halottak, minden. Még az erdő is, honnét a karácsonyfákat kivágták. Tovább... (Pesti Hírlap)

A föld sebei

Flandria... Lengyelország... a Kárpátok széle... a Drina völgye. Ezekről a helyekről hallunk, olvasunk állandóan. Ezek a földterületek gyújtópontjai a háborúnak, a küzdelem minden heve itt központosul. Az egész fold szenved, ámde csak kevés helyen üszkösödnek a föld sebei, igaz, hogy e sebes területekre folyik minden vér drága életnedve, a gyönyörű emberfolyamok, melyek legtávolabbi helyekről is szabályos-pontosan odaérkeznek, odatorkolnak, hol a küzdelem, mint valami megbeszélt párbaj kijelölt helyén folyik. Tovább... (Pesti Napló)

A legfiatalabb katona

Általános föltűnést kelt egy tizenkét éves fiúcska, aki egy teljes katonai fölszereléssel jelent meg Krakkó utcáin. A kisfiú mindenfelé követi csapatainkat, amelyeknek itt-ott jó szolgálatokat is tett. A katonák elbeszélték, hogy a Jaroslaunál lefolyt harcoknál egy földúlt lengyel parasztházban találtak rá a gyermekre, akinek a szüleit meggyilkolták az oroszok. Az ifjút, akit Kielancki Jánosnak hivnak, magukkal vitték és a gyermek részt vett a harcokban is, továbbá általános megelégedésre intézett el egy pár veszélyes megbízást. Tovább... (Népszava)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja