A háború kalandornői

2014.12.30. 18:29

A háború kalandornői a mulatóktól a harctérig • Tizenöt korsó sör — hét havi fogház • Pénzküldemény átlőtt csákóban • Egész sereg jön össze a karácsonyi babavásáron. 100 éves hírek.  

A háború kalandornői

A mulatóktól a harctérig

Nagyot fordult az élet rendje a háború alatt. A vidám lányok igazán nem tudnak mit csinálni, amióta az éjszakákba csillogó lámpák sok helyen kialudtak és megfogyatkozott a kacagás. A hazai pezsgő, amely a franciát felváltotta, ritkán durrog és a meggyérült mulatozók a harctéri jelentéseken vitáznak és térképeket teritenek ki az asztalokra. Méla hangulat terjeng a mulatók termeiben, s a parkettek szépei nagyon lefelé láncolnak.

S nem csak a megcsappant élettel kell számolniok, hanem az uj konkurensekkel is, akik most kényszerűségből ugrottak be a vidámságba. A minap találkoztunk egy ilyen vendégszereplővel. Nemrégen még a legkomolyabb tudományokkal foglalkozott ez a hölgy, de a szabad felfogása nem gátolta abban, hogy legyen valakije, aki gondoskodik róla. A barátja most valahol északon harcol, a szép, fiatal hölggyel pedig egy másodrangú mulatóhelyen cigányzene mellett lehet vitatkozni a fejlődéstörténeti kutatások legújabb eredményeiről.

Vannak azután nők, akiket egészen másfelé sodort a háború. Az orvosok gyakran tapasztalják, hogy olyan nők, akik semmit sem értenek a betegápoláshoz, valósággal törik magukat, hogy operációknál jelen lehessenek. Ezeknek a nők számára rendszerint elviselhetetlen látvány külön gyönyörüséget okoz. Természetesen ezek a kalandornők es betegek nem vonnak le semmit azoknak a hölgyeknek érdeméből, akik a Vöröskereszt szolgálatában nemes hivatást teljesítenek. Tovább... (Pesti Napló)

Az alkohol számlájára

Tizenöt korsó sör — hét havi fogház: ez is lehetne a cime ennek a cikknek. Vall Lajos gépkezelő egy fővárosi korcsmában tizenöt korsó sört ivott meg, de megtagadta a fizetést, mire kidobták a korcsmából. Haza akart menni, de közben elesett és oly botrányosan viselkedett, hogy a rendőr be akarta kisérni. Vall, aki a sok sörtől nagyon részeg volt, futásnak eredt és olyan gyorsan szaladt, hogy a legjobban futó rendőrök sem érték utói. Végre egy szembejövő rendőr fülelte le. A részeg ember okkor szembeszállott a vele bajoskodó négy rendőrrel. Bicskájával hadonászva, távoltartotta őket magától és közben egy rendőrt megszúrt, kettőt megrúgott, egyet pedig megpofozott. A budapesti büntető törvényszék négy hónapi fogházra itélte. Tovább... (Népszava)

Pénzküldemény átlőtt csákóban

Az északi harctéren küzdő szegedi katonák megható módon emlékeztek meg elhagyott szülőföldjükről. Magyar Imre őrmester kezdeményezésére a karácsonyi ünnepek alatt pénzt gyűjtöttek össze a harctéren a katonák és az összeget, kétszáz-huszonhat koronát, egy átlőtt katonasapkába csomagolva hazaküldték Szegedre a polgármesteri hivatalba, azzal, hogy juttassák az elesett katonák hátramaradottainak. Tovább... (Pesti Hírlap)

Karácsonyi babavásár

Ha nem is mondjuk, tudja minden gyerek, hogy most katonavilágot élünk. A katonáért dobog mindegyikünk szive, mert az ő jó sorsuk a mi sorsunk is. Ha a katonák győzelmet aratnak nagyszámú ellenségeink fölött, a hazánknak és nekünk tesznek szolgálatot. És ezért kicsinynek-nagynak egyaránt szívvel-lélekkel azt kell kiáltanunk: Éljenek és győzzenek a mi derék katonáink! Ne is csodálkozzék tehát senki fia, ha a karácsonyi babavásár minden babája katonaruhás alak. Képünkön egy egész sereget mutatunk be a katonáink különféle egyenruhájában. Tovább a Tolnai Világlapjára.