Edina
-12 °C
-3 °C

Elkapták Moby Dicket

2007.06.14. 11:45
19. századi fegyvertöredéket találtak egy múlt hónapban kifogott grönlandi bálna testében. Az állat 1890 körül már túlélt egy bálnavadászatot.

Az 50 tonnás, 15 méter hosszú bálnát Alaszka partjainál fogták ki. Amikor a bálnavadászok feldarabolták, mélyen a zsírrétegek alatt, a nyak és a lapocka között találták meg a 9 centis fegyvermaradványt. A töredék egy robbanófejes szigonyról származik, amit valószínűleg a massachusettsi New Befordban készítettek 1890 környékén – nyilatkozta a CNN-nek John Bockstoce, a helyi bálnavadászati múzeum kurátora.

A robbanófejes szigonyt a 19. század végén találták fel. A fegyver egy időzített robbanótöltettel ellátott súlyos lövedék, ami a bálnába csapódva robban fel, és nagy valószínűséggel halálos sebet okoz az állatnak. A most kifogott bálna minden bizonnyal szerencsés volt, és csak könnyebb sérüléseket szerzett a robbanásban. A robbanófejes szigony egyébként eleinte nagy ellenérzést váltott ki a bálnavadászokból, mert a kilövéséhez olyan erő kellett, hogy a szigonyágyú visszarúgása nem ritkán ledobta az ágyú kezelőjét a fedélzetről.

Robbanótöltetes szigony kilövése korabeli ábrázoláson

Bockstoce szerint a leletből következtetve az állat kora 115 és 130 év között lehet. Ritka az ennyire idős bálna, bár a szakemberek szerint akár 200 év is eltelhet a természetes halálukig. Ha a most kifogott állat 130 éves, az azt jelenti, hogy abban az évben született, amikor Edison feltalálta a fonográfot, megnyílt a budapesti Nyugati Pályaudvar, Tisza Kálmán pedig már két éve volt a magyar kormány miniszterelnöke.

A bálnák évszázadok óta az alaszkai lakosok egyik fő élelemforrását jelentik. A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács felügyelete mellett 10 alaszkai település évi 255 példányt lőhet ki.

És ez még csak a feje