Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Előkerültek a 'budapesti' kelták első nyomai

2006.08.04. 16:46
Rézkori települést, bronzkori leleteket és kelta temetőt találtak Budapesten, a Csepel-sziget északnyugati csúcsán, ahol szennyvíztisztító épül. Később önálló tárlat is rendezhető a leletekből, olyan gazdag anyagra bukkantak az archeológusok. Többek között előkerült a mai Budapest területére elsőként beköltözött kelták temetője, ami kiemelkedő jelentőségű felfedezés az eddigi szórványos leletek után.

Nyár elején kezdődtek a régészeti feltárások a Csepel-sziget északnyugati csúcsán, a 2009-re megépülő Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep területén.

A két fázisra ütemezett munka során már most igen gazdag leletekre bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum Ős-, és Népvándorlás kori Osztályának szakemberei - tájékoztatta az Indexet a Café PR Kft.. A decemberig tartó ásatások célja a több ezer éves leletek feltárása és megőrzése az utókor számára.

29 hektárt vizsgálnak át

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) négy régésszel és közel száz fővel dolgozik a történelmi értékek feltárásán. Ahogy Horváth M. Attila, az ásatás vezetője közölte, a 2004-ben végzett próbaásatások során már meghatározták a lelőhely kiterjedését, mely a 29 hektáros terület felét, 15 hektárt fed le. Az első fázis munkálatai 2006 október végére befejeződhetnek, decemberre a második fázis is lezárul.

Az ásatási terület egyötödének feltárását követően nyilvánvalóvá vált, hogy régészeti szempontból igen gazdag a terület. Három nagy korszakból kerültek elő értékes, sok esetben rendkívül ritka leletek. Feltárnak egy körülbelül 6000 éves rézkori települést, ahonnan temetkezési leletek is előkerültek, egy korai bronzkorra tehető (kb. 4000 éves) hamvasztásos temetkezési helyet, valamint a kelta korból származó (kb. 2400 éves) temetőt.

Az első kelták Budapesten

Az eddig előkerült leletek közül kiemelkedő jelentőségűek egyes bronzkori kerámiák, melyek igen ritkák, és eddig a múzeum gyűjteményében sem voltak megtalálhatók, illetve a kelta kori anyag nagy része, mert ez gyakorlatilag az első, a mai Budapest területére betelepülő kelta népesség hagyatéka, és hasonló korú leletek eddig csak szórványosan kerültek elő a főváros területéről.

Önálló kiállításra készülnek

A leletek a Budapesti Történeti Múzeumba kerülnek, először restaurálásra, majd nyilvántartásba vételre. A restaurált és a nyilvántartásba vett anyag a múzeum szakembereinek értékelése szerint a későbbiekben alkalmas lesz egy önálló tárlat kialakítására is.