Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hétezer éves írott kőtábla került elő Bulgáriában

2006.08.09. 14:50
Ötezer éves, arany és platina ötvözetéből készült tőrt találtak Bulgáriában, egy trák sírban - írja a BBC. Szintén bolgár vonatkozású hír, hogy egy olyan kőtáblácska bukkant fel, amelyet alighanem bűnözők szolgáltattak be, s amely 7000 éves, és talán az emberiség legrégebbi írásjeleit tartalmazza.

Közép-Bulgáriában, Dubovo falu környékén már hosszú ideje zajlanak az ásatások, és korábban már ugyanabban a sírban, ahol most rábukkantak a ritka tőrre, előzőleg 500 kisebb aranytárgyat találtak. A sírt egyébként két éve kezdték vizsgálni az archeológusok, és a környéken nem sokkal ezután tizenötezer aranyékszert, illetve ékszertöredéket találtak. Azóta a kis darabokból több nyakláncot állítottak össze a bolgár restaurátorok.

Arany-platina ötvözetből készült tőrt találtak

Bozsidar Dimitrov, a Bolgár Nemzeti Múzeum vezetője szerint szenzációs leletről van megint szó, amely Közép-Bulgáriában került elő. Az aranyból és platinából készült tőr kifinomult technikával rendelkező ötvösök műve. Az ötezer éves lelet rávilágít a trákok rendkívül magas szintű kultúrájára, amelyet elsősorban az írásbeliség hiánya miatt nehéz megismerni, de amelynek nyomai a görög mitológiában is felfedezhetőek.

A most megtalált tőr 16 centiméter hosszú, és olyan éles, hogy borotválkozhattak is vele. Mindazonáltal a trákok nem borotvaként használták, hanem alighanem rituális célokra kellett nekik a különleges arany-platina ötvözet. A tőr nagy valószínűséggel egy uralkodóé vagy főpapé lehetett.

A trákok négyezer éve

A trákok a mai Románia és Bulgária területén, illetve Észak-Görögországban és Törökország nyugati részén éltek. Feltételezések szerint akár négyezer évig fennmaradhatott ez a civilizáció, amelyet ma már csak görög és római leírásokból ismerünk, de voltak például az egyiptomiakhoz hasonló szokásaik is. (A trákok uralma a Balkán délkeleti részén és Kis-Ázsia nyugati felén Kr. e. 4000-től Kr. u. 45-ig tarthatott, a mai becslések szerint.)

A trákokról Hérodotosz is írt már, mint vérszomjas harcosokról, de az elmúlt években előkerült egy különleges, aranyból készül maszk, és egy ősi trák templomot is kiástak a kutatók, valamint találtak egy koronát, illetve aranykoszorút, sőt ékszerek ezrei bukkantak fel a feltárások során.

Bűnözőktől származó fantasztikus lelet

Szintén bulgáriai vonatkozású hír, hogy egy 7000 éves kőtáblácskát szolgáltatott be egy magángyűjtő, és ez a táblácska talán a világ (egyik) legősibb emléke lehet az emberi írásnak.

A hétezer éves lelet alighanem szervezett bűnözői körökből származik, ugyanis a gyűjtő titokban akart maradni, félve attól, hogy bűnügyi eljárás indul ellene. Ennek dacára mégis a hivatalos régészeti szervezetekhez fordult, és a 20 éve megtalált, de azóta titokban tartott leletet így Nikolaj Ovcsarov, a neves bolgár archeológus mutathatta be a nagyközönségnek.

Hasonló táblácskák már korábban is felbukkantak

A táblácska hasonló azokhoz a hasonló emlékekhez, amelyek Bulgáriában kerültek elő, és alighanem szintén a Kr. e. 5. évezredből származnak. Eddig két másik táblácskát ismertek hasonló jelekkel a balkáni ország régészei. A jeleket kőbe vésték, illetve karcolták.

A most felbukkant, néhány centiméteres nagyságú kődarabkán öt jel található, mindegyik jel két részből áll, és Ovcsarov szerint az írásbeliség megjelenése előtti utolsó fázisból erednek, pontosabban egyfajta proto-írásról van szó, és mindhárom immár ismert lelet ugyanannak az íráskezdeménynek a képviselői.