Oszkár
20 °C
29 °C

1800 éves bevásárlóközpont Nagy-Britanniában

2008.07.07. 07:09
Gazdag római városnak számított Venta Silurum, amit aztán elhagytak lakói, így idővel szinte nyom nélkül eltűnt. Szerencsére: így nem épült rá újabb település, ami nehezítette volna a feltárást.

Newport közelében egy római kori helyszín feltárása során a brit-szigetek első bevásárlóközpontjára bukkantak - a főutca az egymás mellett sorakozó üzletekkel 1800 évvel ezelőtt volt felkapott kereskedelmi hely.

Caerwent falucska közelében egykoron Venta Silurum, a brit szigetek tizenöt római nagyvárosának egyike állt. Ám míg a többi római kori város helyén az évezredek során újabb és újabb települések létesültek, Venta Silurum hanyatlásnak indult, elnéptelenedett, helye pedig feledésbe merült - olvasható a The Daily Mail brit lap hírportálján.

A régészek hét kutatóárkot ástak három irányban, s az eddigi leleteik közül az egyik legjelentősebb egy gazdag római villa. Az épület a város előkelő negyedében állhatott, a villa freskói és mozaikpadlója pedig arra enged következtetni, hogy a Kr.u. 3. században, amikor Venta Silurum virágkorát élte, a várost tehetős emberek lakták.

A feltárások során több keskeny épületre bukkantak a település központjában - a régészek szerint ez lehetett a bevásárlóutca. A leletek között van egy kés csontnyele, amelyre az ókori művész gladiátorok küzdelmét gravírozta, de szép számmal akadnak pénzérmék, üveg- és kerámiatárgyak, emberi és állati csontok, mozaikdarabkák, foltozásra használt bőrdarabok.

Az üzletek egyikében mészárszék működött - egykori tulajdonosa portékáját az üzlet kirakatában mutatta be, már akkor így igyekezvén becsalogatni a vásárlókat.

Tom Scott régész szerint a brit szigetek egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori településéről van szó. Venta Silurum, ahol a római hatalom helyi központja működött, egyébként tipikus város volt, így feltárása számos érdekes adalékkal szolgál a római birodalom urbánus életéről.