Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Az utolsó cár volt a valaha élt legnagyobb orosz

2008.07.16. 07:40
90 évvel azután, hogy a bolsevikok családjával együtt kivégezték, II. Miklós, az utolsó orosz cár megelőzte Sztálint a legnagyobb orosz államférfi címéről döntő internetes szavazáson - bár a verseny szoros.

A harmadik helyen meglehetősen messze lemaradva Lenin áll, annak a szovjethatalomnak a megalapítója, amely annak idején kivégeztette II. Miklóst. Az állami tulajdonban lévő Rosszija tévéállomás által rendezett szavazás a BBC 2005-ös, a legnagyobb brit államférfi megnevezésére szervezett játékának orosz változata - a brit nyertes Winston Churchill volt, aki a II. világháborúban győzelemre vezette Nagy-Britanniát. Egy hasonló amerikai szavazáson 2005-ben az egy évvel korábban elhunyt Ronald Reagan elnök volt a befutó.

II. Miklós a 2,4 millió szavazat közül a nevére leadott 267 ezer vokssal végzett az élen, mögötte 263 ezerrel Sztálin következett - azoknak az általa szervezett véres tisztogatásoknak ellenére, amelyekben honfitársainak milliói pusztultak el. Sokáig ő vezetett, de a cári kivégzés évfordulójának közeledtével a monarchisták támogatása erősödött. Az interneten több szavazatot is le lehet adni ugyanarra a személyre, ez is befolyásolja az eredményt. A 12 legnépszerűbb között szerepel Nagy Péter cár (az 5. helyen), Nagy Katalin (7.), Borisz Jelcin (11.) és Rettenetes Iván (12.)

A rendkívül népszerű Vlagyimir Putyin miniszterelnökre, a korábbi államfőre nem lehet szavazni, mert élő személy. Mindazonáltal szerepe lehetett Sztálin jelöltségének népszerűségében azzal, hogy büszkeséget sugallt a szovjet időszak történelmi öröksége iránt: kiemelte Sztálin szerepét az erős állam megteremtésében és elsiklott véres módszerei felett. Azok az oroszok, akik belefáradtak a monarchisták és a kommunisták örökösei közötti virtuális történelmi vitába, voksaikkal felsorakozhatnak az interneten jelenleg 4. helyen álló Vlagyimir Viszockij, a közszeretetnek örvendő, 1980-ban meghalt népszerű énekes és színész mögött.