Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A keresztes lovagok otthagyták a DNS-üket a Szentföldön

2008.03.28. 12:45
Az emberi géntérkép jellegzetességeit feltérképező Genographic projekt kutatói nyugat-európai eredetű géneket fedeztek fel libanoni emberekben egy 31 ezer tesztalanyt érintő DNS-kutatás során. A gének eredetét a keresztes háborúkig vezették vissza.

A kutatás a csak a férfiakra jellemző Y kromoszómára koncentrált, ami többé-kevésbé változatlan formában öröklődik apáról fiúra, és sok generáció után jelentkezik csak komolyabb változás. Az Y kromoszómát ezért szokták genetikai vezetéknévként is emlegetni a tudósok. A kromoszómát olyan géncsoportokra (úgynevezett haplocsoportokra) lehet osztani, amelyek az adott DNS gazdájának földrajzi származási helyére utalnak.

A kutatás két érdekes eredményt hozott: az egyik a WES1 nevű géncsoport, ami a nyugat-európai férfiakra jellemző, és elsősorban a libanoni keresztény közösségek tagjaiban találták meg; a másik pedig a J1 nevű csoport, ami az Arab-félszigetre utal származási helyként, és a muszlim férfiak DNS-ében fordult elő sűrűn. Előbbit a keresztes háborúk során a népek keveredésével magyarázzák a tudósok, utóbbi pedig a mai arab populáció eredeti származási helyét mutatja.

A Genographic projektet a National Geographic indította 2005-ben, és a célja annak feltérképezése, hogy hogyan népesítette be az ember a Földet. Ez az első eset, hogy egy népcsoporton belül vallási alapon találnak jelentős genetikai különbséget.