Ödön
1 °C
11 °C

A keresztes lovagok otthagyták a DNS-üket a Szentföldön

2008.03.28. 12:45
Az emberi géntérkép jellegzetességeit feltérképező Genographic projekt kutatói nyugat-európai eredetű géneket fedeztek fel libanoni emberekben egy 31 ezer tesztalanyt érintő DNS-kutatás során. A gének eredetét a keresztes háborúkig vezették vissza.

A kutatás a csak a férfiakra jellemző Y kromoszómára koncentrált, ami többé-kevésbé változatlan formában öröklődik apáról fiúra, és sok generáció után jelentkezik csak komolyabb változás. Az Y kromoszómát ezért szokták genetikai vezetéknévként is emlegetni a tudósok. A kromoszómát olyan géncsoportokra (úgynevezett haplocsoportokra) lehet osztani, amelyek az adott DNS gazdájának földrajzi származási helyére utalnak.

A kutatás két érdekes eredményt hozott: az egyik a WES1 nevű géncsoport, ami a nyugat-európai férfiakra jellemző, és elsősorban a libanoni keresztény közösségek tagjaiban találták meg; a másik pedig a J1 nevű csoport, ami az Arab-félszigetre utal származási helyként, és a muszlim férfiak DNS-ében fordult elő sűrűn. Előbbit a keresztes háborúk során a népek keveredésével magyarázzák a tudósok, utóbbi pedig a mai arab populáció eredeti származási helyét mutatja.

A Genographic projektet a National Geographic indította 2005-ben, és a célja annak feltérképezése, hogy hogyan népesítette be az ember a Földet. Ez az első eset, hogy egy népcsoporton belül vallási alapon találnak jelentős genetikai különbséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?