A görögök visszakapták Brutus dénárját

2006.06.28. 17:05
Magyarország hiába pereskedett a Seuso-kincsekért, viszont Görögország most visszakapott Angliából egy ritka ókori leletet: Julius Caesar gyilkosának, Brutusnak az ezüstdénárját egy EU-direktívára hivatkozva szerezte vissza Athén.

Sokan azt hinnék, hogy egy apró, 0,1 unciát nyomó dénár nem ér sokat. Általában ez így is van, de ha hozzátesszük, hogy Brutusnak, Caesar gyilkosának a pénzéről van szó, amely ezüstből készült, és mindössze 58-at ismer belőle a világ, akkor könnyen belátható, hogy értékes darabról van szó.

Brutus, a leghíresebb gyilkos
Az ókor talán leghíresebb gyilkosa, Brutus Kr. e. 44-ben ölte meg a diktátori hatalmat kiépítő Julius Caesart. A római köztársaság eszményeiben hívő, az egyeduralmat elítélő Brutus és szövetségese, Cassius ezután évekig hadakozott Caesar (politikai) örököseivel, Antoniussal és Octavianussal, de Kr. e. 42-ben döntő vereséget szenvedtek Philippinél. Ezután Brutus öngyilkosságot követett el. Később egyébként a győztesek, vagyis Antonius és Octavianus is egymásra támadtak, végül az Augustus nevet felvevő Octavianus aratott teljes győzelmet, és teremtette meg a római császárságot, vagyis azt az egyeduralmat, amelyet Caesar akart véglegesíteni.

A ritka ezüstpénzt a görög kulturális minisztérium képviselői vehették át, egy úttörő jellegű egyezség értelmében, amelyet Nagy-Britanniával kötöttek. Az apró dénárt egyébként Brutus halálának évében, Kr. e. 42-ben bocsátották ki. A görög hatóságok szerint illegálisan ásták ki a földből, méghozzá Görögország területén. A feltételezések szerint ezután csempészek adták el a londoni Classical Numismatic Group Inc.-nek.

Nemcsak az érem ritkaság, hanem az is, hogy visszakapták

A görög kulturális miniszter, Jorgosz Vulgarakisz üdvözölte az eseményt, amely ritka a nemzetközi műkincs- és érempiacon. A 2000 éves pénz visszatérése Görögországba azért is nagy szó, mert Athén hosszú évek, évtizedek óta hadakozik elsősorban Angliával azért, hogy bizonyos, a területéről származó műkincsek visszakerüljenek a Balkánra.

A görögök a jövőre nézve jelentősnek tartják az esetet azért is, mert sikeresen hivatkoztak egy EU-direktívára, amely arról rendelkezik: ha sikerül az érme eredetét bizonyítani, akkor a tagállamok kötelesek kiszolgáltatni az eredeti származási országnak az illegálisan kicsempészett műkincseket. Az eljárás során azt kell igazolni, hogy a "sértett" ország területén bukkant fel először a tárgy.

Katonai pénzverdében készült

Ami az érme numizmatikai jelentőségét illeti, tudni kell, hogy azt Brutus katonai pénzverdéje bocsátotta ki. A pénzt azért verette Casear gyilkosa, mert hadakoznia kellett a diktátor megölése után, és ilyen dénárokal is fizette katonáit. (Egyetlen katona általában naponta egy dénárt keresett.)

Az érem egyik oldalán Brutus feje látható, s a pénzdarab az Eid Mar feliratot is viseli. Mindez március idusára, azaz március 15-ére utal, vagyis arra a napra, amikor Kr. e. 44-ben meggyilkolták Julius Caesart.  • Hírek
  • Személyi kölcsön