Mátyás
1 °C
15 °C

Athén döntő csatára indul az Elgin-márványokért

2007.03.30. 20:05
Görögország döntő csatára indul az úgynevezett Elgin-márványok, azaz az athéni Parthenon Nagy-Britanniába került frízeinek visszaszerzéséért.

Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő a "döntő csatát" egy kiállításon hirdette meg. A kiállítást azért rendezték, hogy a nagyközönségnek bemutassák a Los Angeles-i Getty-múzeum által visszaszolgáltatott, korábban illegálisan külföldre csempészett antik görög műkincseket, egy hellenisztikus arany temetési koszorút és egy antik női szobortorzót, valamint egy i.e. 4. századi gyászsztélét és egy antik áldozati domborművet.

Új múzeumot építenek

Ezeknek a műkincseknek a visszaszerzése, valamint az a tény, hogy 2008-ban befejezik az új Akropolisz-múzeum építését, amely "garantálni fog minden feltételt a szobrok állagának megőrzéséhez, megnyitja az utat a döntő csatához a Parthenon frízeinek visszaszerzéséért" - fogalmazott a görög miniszterelnök.

"Mindez semmivé teszi azokat az alaptalan érveket, amelyekkel a frízek visszaszolgáltatásának elutasítását indokolják" - hangsúlyozta Kosztasz Karamanlisz.

Több száz műkincs sorsa forog kockán

A Parthenon legtöbb frízét a 19. század elején távolíttatta el az Akropoliszon Athéna istennő tiszteletére épített szentély faláról a brit nagykövet, Lord Elgin, majd a British Museumba kerültek, amely azóta sem hajlandó visszaadni azokat Athénnak.

Az, hogy a Getty-múzeum visszaszolgáltatta a birtokába került antik műkincseket, "megnyitotta az utat Görögország számára ahhoz, hogy visszaköveteljen minden olyan darabot, amelyről bizonyítani tudjuk, hogy törvényellenesen vitték el és szállították külföldre" - fogalmazott Georgiosz Vulgarakisz görög kulturális miniszter.

A görög lapok szerint a miniszter az Elgin-márványok mellett mintegy száz antik és bizánci alkotás visszaszolgáltatását követeli majd brit, amerikai, svájci és más múzeumoktól, alapítványoktól.