Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hemingway, a kém?

2006.06.13. 06:22
Peter Moreira kanadai újságíró "Hemingway a kínai fronton: kémmisszió Martha Gellhornnal a második világháborúban" címmel írt könyvet, amelyben felfedi az író tevékenységének eddig kevéssé ismert oldalát.

Moreira Ázsiában és az Egyesült Államokban felkutatott dokumentumok alapján azt állítja művében, hogy Ernest Hemingway 1941-ben Franklin D. Roosevelt elnök megbízásából utazott harmadik feleségével Hongkongba és Kínába, hogy információkat szerezzen Mao Ce-tung (Mao Zedong) és Csang Kaj-sek (Chang Kai-shek) közötti ellentétekről és általában az ottani helyzetről.

A feladatot közvetlenül az amerikai pénzügyi államtitkártól, Harry Dexter White-tól kapta. A minisztérium, amelynek vezetője akkor Henry Morgenthau volt, a titkos szolgálatok egyik központjául szolgált - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Megjósolták: győzni fog Kínában a kommunizmus

Az 1941. február 1-jén megkezdett misszió, amelyben Hemingway, mint a PM, a liberális értelmiségiek lapjának tudósítója vett részt - szintén újságíró feleségét a Collier's Magazine küldte ki - három és fél hónapig tartott. Az írónak ez idő alatt sikerült találkoznia Csou En-lajjal (Zhou Enlai) és az akkori kínai vezetés több tagjával. Tapasztalatait egy hatoldalas jelentésben foglalta össze, amelynek lényege az volt, hogy Kínában győzni fog a kommunizmus és ezzel felborul a távol-keleti egyensúly.

Moreira szerint ez a misszió ébresztette fel az íróban a kémkedés iránti fokozott érdeklődést. A könyv legvitatottabb részében az áll, hogy Hemingway később hozzájárult ahhoz, hogy White továbbítsa jelentéseit a Szovjetuniónak. A maccarthyzmus idején ez kellemetlenségeket is okozott az írónak, akit talán csak hírneve miatt nem fogtak perbe. White-ot azonban megvádolták azzal, hogy kommunista kém volt. Ítéletre azonban nem került sor, mert White meghalt még a per vége előtt.

Moreira azt írja, hogy valószínűleg ez volt az egyik oka annak, hogy Hemingway és felesége soha nem beszéltek kínai útjukról. Martha Gellhorn 1978-ban megjelent emlékirataiban 44 oldalt szentelt ennek a periódusnak, de úgy írta csak le, mint újságírói élményt.

Hemingway kalandos és zavaros élete

Hemingway életében összesen négyszer nősült meg. Martha Gellhorn a harmadik volt sorban. Vele 5-6 évet tölött együtt a negyvenes évek első felében. Házasságuk azért volt zaklatott, mert Martha állítólag önálló újságírói karriert akart befutni. Hemingway ekkoriban, 1941-ben vette kubai villáját az "Akiért a harang szól" című könyvének sikerdíjából.

Míg Hemingway Kubában időzött - és a nácik, illetve a falangisták ottani tevékenységét próbálta feltérképezni -, Martha többnyire haditudósítóként járta Angliát. Később a híres író is csatlakozott Marthához, de közben megismerkedett 1944-ben Mary Welsh-sel, akit utóbb, 1946-ban feleségül is vett, miután Gellhorntól elvált.

Kuba utóbb Hemingway otthonává lett: az itt készült, Az öreg halász és a tenger című művével 1953-ban Pulitzer-díjat kapott, 1954-ben pedig elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. Ezután egyre inkább belemerülve alkoholbetegségébe, 1960-ban hagyta el végleg a szigetet, jóllehet korábban nyíltan kiállt a frissen hatalomra került Fidel Castro rendszere mellett.

Hemingway 1961-ben követett el öngyilkosságot, ekkor már Idaho amerikai szövetségi államban tartózkodott.