Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Megtalálták Nagy Heródes sírját?

2007.05.08. 11:05
Megtalálták Nagy Heródes király sírját Jeruzsálemtől hét kilométerre délre, a Júdeai-sivatagban, jelentette be a jeruzsálemi Héber Egyetem. Az izraeli archeológusok 35 éve kutatnak a gyerektömeggyilkos király sírja után.

Az egyetem eredetileg kedden, sajtótájékoztatón akarta közzétenni a szenzációs régészeti hírt, de a Háárec című izraeli lap internetes honlapján megszellőztette a történetet, ezért az egyetem hétfőn késő estére előrehozta a hivatalos bejelentést. A rövid közlemény szerint a királysírra Heródes egykori palotája, a dombtetőre épült Herodium nevű erődítmény feltárása közben bukkant rá Ehud Netzer régész. Az archeológusra, aki a Héber Egyetem professzor emeritusza és már 1972 óta végez itt ásatásokat, az izraeli sajtó az izraeli Indiana Jonesként hivatkozik.


Heródes Jeruzsálemben (forrás: Wikipedia)

A tudósok már korábban is sejtették, hogy ebben a körzetben lehet a sír, amelyről Josephus Flavius ókori történetíró is említést tett, de az ásatások eddig nem igazolták a feltételezést. A Háárec szerint a sírt egy eddig feltáratlan, Heródes két palotája között lévő területen találták meg. A közlemény arról nem szól, hogy milyen leletek bizonyítják, hogy valóban Heródes sírjáról van szó.

Nagy Heródes a római birodalom szentföldi helytartója volt, i. e . 40 körül pedig a Júdeát megszállva tartó birodalom szenátusa a zsidók királyának nevezte ki. A Bibliából mint a betlehemi tömeges gyermekgyilkosságok elrendelője ismert: miután eljutott hozzá a hír, hogy megszületett Jézus Krisztus, minden két év alatti fiúgyermeket megöletett Betlehemben és környékén.

Heródes építtette fel a második jeruzsálemi templomot, a jeruzsálemi Óvárost ma is körülvevő falat, valamint a Herodium mellett más palotákat, erődítményeket is emeltetett Caesareában, Jerikóban és Maszadában. Jerikóban halt meg i. sz. 4-ben. A Herodium volt az egyik utolsó erőd, amelyet a zsidó felkelők tartani tudtak a rómaiak ellen, egészen i. sz. 71-ig, akkor a hódítók elfoglalták, majd lerombolták az építményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!