Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar kutatócsoport indul a hunok nyomába

2006.07.29. 11:00
Hamarosan hun múzeum nyitja meg kapuit Kínában, pontosabban az ázsiai országhoz tartozó autonóm tartományban, Belső-Mongóliában. Magyar kutatók augusztusban Észak-Kínába utaznak, és felkeresnek egy a hazai történeti irodalomban kevéssé ismert hun várost is.

A múzeum Höhhot tartományi székhelytől mintegy 25 kilométerre nyílik meg - tájékoztatta az Indexet dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista.


Fotók: Dr. Obrusánszky Borbála

Csupán érdekesség, de a belső-mongol főváros, Höhhot neve "Kék várost" jelent, és ebből a "hot" a magyar településnevek végén néha-néha felbukkanó "-káta" végződésnek felel meg Obrusánszky szerint.

Az új hun múzeum

A hun múzeum helyszíne történeti szempontból is különleges vidék: a jelenleg Zhao Jun (Csao Csün) sírjaként ismert létesítményt ki szeretnék bővíteni a kínai és a mongol kutatók, hogy egy komplett, a hun történelmet bemutató kiállítás nyílhasson. Erről Obrusánszky a Belső-Mongol Tudományegyetem nyelvészprofesszorától, Ucsiraltu professzortól szerzett tudomást. (Ucsiraltu maga is a hunok kutatásával foglalkozik.)

Belső-Mongóliában az elmúlt évtizedben sok hun emlék került elő, leghíresebb az ordoszi Aluchaidengben talált hun előkelő sír a Kr. e. V-III. századból. A tartomány peremén, szintén az Ordoszban található a hunok által épített város, Tongwancheng is, melyet régen "Fehér vár"-nak hívtak - magyarázta az Indexnek Obrusánszky, aki a magyar kutatók közül elsőként járt Tongwanchengben.

Magyarországon nemrégiben került elő egy különleges lelet, amely szintén a hunokhoz kapcsolódik: Balatonbogláron egy áldozati üst került elő, amelyet alighanem Attila népe használt.

Újabb expedícióra készülnek

Obrusánszky arról is beszámolt az Indexnek, hogy most augusztusban-szeptemberben vezetésével expedíció indul Észak-Kínába, ahol társaival, Dr. Balogh Ildikóval, Bernád Ilonával és Bozó Norberttel együtt a hunok emlékeit gyűjtik össze, és arról fotó- és videó-dokumentációt hoznak haza.


A csoport ellátogat az Ordosz déli peremén lévő hun romvárosba, a Ninghszia tartományban található Gao Pingbe, amely a déli hunok fővárosa volt egészen Tongwancheng megépültéig.