Ágnes
-5 °C
2 °C

Magyar kutatócsoport indul a hunok nyomába

2006.07.29. 11:00
Hamarosan hun múzeum nyitja meg kapuit Kínában, pontosabban az ázsiai országhoz tartozó autonóm tartományban, Belső-Mongóliában. Magyar kutatók augusztusban Észak-Kínába utaznak, és felkeresnek egy a hazai történeti irodalomban kevéssé ismert hun várost is.

A múzeum Höhhot tartományi székhelytől mintegy 25 kilométerre nyílik meg - tájékoztatta az Indexet dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista.


Fotók: Dr. Obrusánszky Borbála

Csupán érdekesség, de a belső-mongol főváros, Höhhot neve "Kék várost" jelent, és ebből a "hot" a magyar településnevek végén néha-néha felbukkanó "-káta" végződésnek felel meg Obrusánszky szerint.

Az új hun múzeum

A hun múzeum helyszíne történeti szempontból is különleges vidék: a jelenleg Zhao Jun (Csao Csün) sírjaként ismert létesítményt ki szeretnék bővíteni a kínai és a mongol kutatók, hogy egy komplett, a hun történelmet bemutató kiállítás nyílhasson. Erről Obrusánszky a Belső-Mongol Tudományegyetem nyelvészprofesszorától, Ucsiraltu professzortól szerzett tudomást. (Ucsiraltu maga is a hunok kutatásával foglalkozik.)

Belső-Mongóliában az elmúlt évtizedben sok hun emlék került elő, leghíresebb az ordoszi Aluchaidengben talált hun előkelő sír a Kr. e. V-III. századból. A tartomány peremén, szintén az Ordoszban található a hunok által épített város, Tongwancheng is, melyet régen "Fehér vár"-nak hívtak - magyarázta az Indexnek Obrusánszky, aki a magyar kutatók közül elsőként járt Tongwanchengben.

Magyarországon nemrégiben került elő egy különleges lelet, amely szintén a hunokhoz kapcsolódik: Balatonbogláron egy áldozati üst került elő, amelyet alighanem Attila népe használt.

Újabb expedícióra készülnek

Obrusánszky arról is beszámolt az Indexnek, hogy most augusztusban-szeptemberben vezetésével expedíció indul Észak-Kínába, ahol társaival, Dr. Balogh Ildikóval, Bernád Ilonával és Bozó Norberttel együtt a hunok emlékeit gyűjtik össze, és arról fotó- és videó-dokumentációt hoznak haza.


A csoport ellátogat az Ordosz déli peremén lévő hun romvárosba, a Ninghszia tartományban található Gao Pingbe, amely a déli hunok fővárosa volt egészen Tongwancheng megépültéig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!