Árpád
-2 °C
4 °C

Nyolcezer éves halászfalut találtak Isztrián

2006.07.11. 00:07
Nyolcezer éves halászfalut tártak föl a régészek Liznjanban, az Isztriai-félsziget csücskén, a Kvarner-öböl felőli oldalon - jelentette hétfőn a Vecernji List című horvát napilap.

Darko Komso, az ásatás vezetője a lapnak elmondta, hogy öt éve kezdték meg a terület feltárását. 40 négyzetméter földterületet ástak föl és már 30 centiméter mélységben lakott helység nyomaira bukkantak a neolit korszakból.

Szakemberek időszámítás előtt körülbelül 5710-re teszik a település korát, lakói pedig halászok voltak. Az archeológusok összeszedtek néhányezer különféle halcsontot, egy a korra specializálódott görög botanikus pedig megerősítette, hogy a talált gabonaszemek mintegy nyolcezer évesek.

Nyolcezer éves leletek

A szakemberek feltételezése szerint a Liznjan helyén nyolcezer évvel ezelőtt élt lakosság a halon kívül kecske-, birka-, és vadhússal táplálkozott.

Mindezen túl a régészek megtisztítottak 24 darabka obszidiánt, illetve vulkánikus üveget, amilyeneket eddig csak Görögországban, Szicíliában és a Pannon-síkságon (ez alighanem a mi fogalmaink szerinti Kárpát-medencét vagy annak egyes vidékeit jelentheti) találtak. Föltártak ezenkívül vadászathoz használt kovakő nyilat, állati csontból készült halászhorgot, féldrágakövekből készült nyakláncot, és kerámiából készült kultikus edények darabjait.

Obszidián Magyarországon

Az obszidián kereskedelme térségünkben, így a Kárpát-medencében nem ismeretlen. A mai Magyarországon vezetett át egyesek szerint az Obszidián út, illetve ez az út éppen nálunk találkozott az adriai partvidékről kiinduló "Tengeri kagyló" úttal. Ez az Obszidián út Tokaj környékéről indult ki, és Aszód környékén találkozott a tengeri kagylók szállításával (bár ez inkább már a neolit, vagyis az újkőkorszak idejére tehető, ami a most feltárt horvátországi leleteknél háromezer évvel fiatalabb kultúrára, az úgynevezett lengyeli kultúrára utal). Obszidián került elő Keszthely mellett, Fenékpusztán is.

A Tokaj-Eperjesi-hegység és az úgynevezett Selmeci-térség egyébként Európában a legészakibb lelőhelyek, ahol obszidián eszközök fordultak elő a kőkorban. (Az obszidián fekete vagy szürkés színű, más néven lávaüvegnek is nevezik. Ebből jó minőségű szerszámok készíthetők.)

Magyarországon sem csak a neolit, vagyis az csiszolt vagy újkőkori rétegekből került elő obszidián. Vannak pattintott kőkori, vagyis korábbi emlékek is, amelyek ennek az anyagnak a használatára utalnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?