Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kamenyec-Podolszk emlékezete

2006.10.12. 15:23
Az ukrán hadműveleti területekre, Stanislauba és Kamenyec-Podolszkba deportált több mint húszezer magyar zsidó tragédiájának 65. évfordulójára emlékezett Majsai Tamás dékán a Wesley János Lelkészképző Főiskola kápolnájában csütörtökön.
A dékán elmondta: célja, hogy az 1941-es deportálások halottait a II. világháború áldozatai között tartsák számon. Kamenyec-Podolszkba augusztusban, Stanislauba októberben deportálták a zsidókat.

23 ezer áldozat

A megemlékezésen Karsai László történész tartott előadást. Rávilágított, hogy a magyar történelemkönyvek nagy része nem emlékezik meg az 1941-es eseményekről. A magyar hatóságok fő célja ekkor Kárpátalja zsidótlanítása volt, amelynek "végeredménye" 23 ezer magyar zsidó áldozat volt.

A történész azt is elmondta: a magyar hatóságokat felbátorította, hogy a környező országok politikai vezetése is hasonlóképpen cselekedett a számukra "nem kívánatos" személyekkel. A kitelepítéseket a német kormány hatására állították le, akik azt tanácsolták, hogy az országon belül hozzanak létre gettókat, ahova a "végső megoldásig" akarták kényszeríteni a zsidókat.

Egy túlélő is részt vett a megemlékezésen

Az emlékezésen részt vett Czóbel László túlélő is, aki akkor 22 évesen, csodával határos módon 58 éves édesanyjával együtt menekült meg Ukrajnából, és jutott vissza Magyarországra. Iványi Gábor methodista lelkész, a főiskola rektora az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a város közparkjában 85 ezer zsidó nyugszik.

A belügyminisztérium a brutális intézkedést az érintettek "külhonosságával" magyarázta, holott a deportáltak legalább kétharmadának felmenői generációk óta Magyarországon éltek. Iványi Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az áldozatoknak még ma sincs emlékhelye, s elmondta: ezért Majsai Tamással három évvel ezelőtti útjuk során két facsemetét hoztak el a Dnyeszter-parti városból, amely egy emléktáblával együtt a főiskola udvarán áll mementóként.