Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Újabb robot Kheopsz piramisába

2006.12.02. 11:22
Több mint négy évvel a Kheopsz fáraó gizai piramisának belsejébe küldött első robotkamera után februárban újabb hasonló technológiai felderítő expedíciót indít egy nemzetközi tudóscsapat, hogy tovább haladjon az első "robotkém" által feltárt irányokban - jelentette be Kairóban az egyiptomi régészeti hatóság vezetője, Zahi Havasz.

"Az új robotot a Királynő szobája néven ismert belső térség igen szűk részeibe juttatjuk be, oda, ahol az első robotot működtették 2002-ben" - mondta az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának elnöke.

A 2002-es feltárás során a kamerát bejuttatták egy, a Királynő szobájából induló kútba, ahol egy kőmellvédre vagy kapura emlékeztető, két rézfogantyúval ellátott alakzatig jutott el mintegy 65 méternyi távolságban. A másik irányban hasonló távolságra ugyanilyen akadály zárta le az utat.

Négy éve a robot egy kis lyukat fúrt ebbe a falba és bejuttatott egy miniatűr kamerát, amely a másik oldalon kövekkel teli üreget észlelt, túlsó oldalán újabb hasonló fallal. Az új feltárási robotexpedíciót Zahi Havasz közlése szerint egyiptomi, szingapúri, brit és hongkongi tudósok közreműködésével bonyolítják le februárban.

A régészek nem adták fel a reményt, hogy sikerül megtalálni a róla az eredetileg 146 méter magas piramis belsejében a Krisztus előtt több mint 2500 évvel uralkodott Kheopsz (Khufú) fáraó sírját.