Szilárda
-4 °C
2 °C

A kannibalizmus végezhetett a neandervölgyiekkel

2008.09.11. 13:12
Egy újabb elmélet szerint egy kergemarhakórhoz hasonló betegség meg a kannibalizmus együtt végzett a hirtelen kihalt neandervölgyiekkel.

Elképzelhető, hogy a nagy-britanniai marhaállományt a kilencvenes években megtizedelő, és egész Európában pánikot keltő betegség, a kergemarhakór (BSE), pontosabban annak egyik variánsa a felelős a neandervölgyi ember kipusztulásáért - állítja az oxfordi egyetem egyik kutatója, Simon Underdown, aki a Medical Hypotheses című szaklapban tette közzé kutatási eredményeit.

A kutató először is alaposan áttanulmányozta az egyetlen olyan emberi járvány kórtörténetét, amelyet prionok (azaz a kergemarhakórt is okozó kórokozó fehérjék) váltottak ki. Ez 1900 és 1958 között pusztított Pápua-Új-Guineában, az ottani népesség körében. A helyi törzseknél akkoriban megszokott volt a kannibalizmus.

Márpedig a neandervölgyieket is hasonló szokások jellemezték: a dél-franciaországi Ardeche-ben megtalált 100-120 ezer éves csontvázaknál láthatóak a kannibalizmus nyomai. Ezért nagyon is elképzelhető, hogy a prionok okozta betegség könnyen átjuthatott az egyik ember szervezetéből a másikba.

A kutató azt próbálta felmérni, hogy egy ilyen járvány okozhatta-e egy teljes népesség gyors kipusztulását. Számításai szerint egy 15 ezer fős közösség 250 év alatt teljesen eltűnhetett a Föld színéről. Ráadásul az is nyilvánvaló, hogy a prionok nem pusztán a kannibalizmus által fertőzhetnek: akár a korabeli emberek kőeszközei is továbbadhatták a azokat..

A Science et Avenir című francia tudományos havilap internetes oldalán olvasható beszámoló ugyanakkor figyelmeztet: ez a teória csak egy lehetséges magyarázat a sok közül a neandervölgyiek hirtelen kipusztulására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!