Mátyás
-6 °C
1 °C

Azonosították Kolumbusz sírját

2006.05.24. 16:15
Régóta vitatkoztak a tudósok arról, hogy hol található Kolumbusz sírja. Legalább száz éve verseng a spanyolországi Sevilla és a karib-tengeri Hispaniola szigete azért, hogy magáénak tudhassa Amerika felfedezőjének maradványait.

A DNS-kutatók már megint eldöntöttek egy százéves vitát, amelyet történészek, régészek és antropológusok eddig hiába próbáltak megoldani. A Granadai Egyetem kutatója, José Antonio Lorente ugyanis összehasonlította a sevillai Kolumbusz-sírból származó DNS-mintát a szintén Sevillából szerezett egyik Kolumbusz-rokon örökítő anyagával.

A vizsgálat nyomán kiderült: Kolumbusz Sevillában nyugszik jelenleg - bár a felfedező földi maradványai halála után is sokat vándorolhattak.

Hányatott sorsú csontok

Amerika felfedezője 1506. május 20-án hunyt el Valladolidban, Spanyolországban, és még ezen a napon eltemették - a történelmi források szerint. Kolumbusz azt szerette volna, ha az Újvilágban temetik el, de három évvel halála után egy La Cartuja nevű apátságba vitték holttestét. Ez az épület egy Sevillához közeli folyó szigetén áll.

1537-ben Maria de Rojas y Toledo, vagyis Kolumbusz fiának, Diegónak az özvegye mindkét férfinek a csontjait a Santo Domingó-i katedrálisba vitette. Vagyis tényleg Hispaniolára kerültek Kolumbusz maradványai.

A források szerint az Antillákon megint eltemették a felfedezőt. Ám 1795-ben, amikor a spanyolok arra kényszerültek, hogy Hispaniolát a franciáknak adják át, a felfedező maradványai Kubán át Sevillába kerültek.

A dominikai verzió

1877-ben viszont néhány munkás egy dobozt talált a Santo Domingó-i katedrálisban, ásás közben. Ezen a dobozon Kolumbusz neve volt olvasható. Azóta a karibi sziget lakói azt hiszik, hogy ebben a dobozban tényleg Kolumbusz maradványai rejlenek.

Kolumbusz 1492-ben jutott el Hispaniolára, az Antillák egyik szigetére. Ezen a területen ma két állam osztozik: Haiti (ez francia nyelvű) és a spanyolajkú Dominikai Köztársaság. A dominikai hatóságok egyébként megtagadták, hogy mintát adjanak a Kolumbusz-emlékhelyről a DNS-tesztek elvégzéséhez.

A legújabb kutatás

Ezzel szemben most, a sevillai (spanyolországi) katedrálisból származó csontokból sikerült Lorente kutatócsoportjának DNS-t kinyernie. Ez az 500 éves maradványok korát figyelembe véve komoly teljesítmény, amelyet alapos felkészülésnek kellett megelőznie. (Lorente annak a genetikai azonosító laboratóriumnak az igazgatója, amely a Granadai Egyetemen működik, és amely többek között az FBI-jal is együttműködik).

A spanyolországi katedrálisban talált csontokból származó mitochondriális DNS-t ezután összehasonlították Kolumbusz egyik rokonának a DNS-ével, és ezután jelentette ki a tudóscsoport egyik történész tagja: azonosították Amerika felfedezőjének maradványait.

A felfedezést Marciel Castro tette közzé. Mindehhez hozzá kell azonban fűzni: Kolumbusz kilétéről is hosszú évek, évszázadok óta folyik a vita, így holttestének bizonytalan sorsa nem az egyetlen lezáratlan kérdés. Sokan - nem feltétlenül a legmegbízhatóbb adatok alapján - úgy gondolják ugyanis, hogy az "igazi" Kolumbusz meghalt, mielőtt nekivágott volna bármilyen távoli útnak, és helyette egy "Pszeudo-Kolumbusz" fedezte fel Amerikát. (Az összeesküvés-elméletek kiötlőit és híveit így a mostani DNS-vizsgálatok még bizonyosan nem győzik meg.)

Most kéne Hispaniolán vizsgálódni

Mindezek után még érdekesebb (és szükségesebb) lenne megvizsgálni a dominikai maradványokat - jelentette ki Marciel Castro. Most ugyanis azt kéne kideríteni, hogy kit találtak Hispaniolán - Amerika felfedezője ugyanis aligha lehet ez a személy.

A sokféle temetkezési helyszín, és a maradványok szállítása miatt egyébként nemcsak Sevilla és Santo Domingo merült fel eddig a kutatók körében, mint Kolumbusz "végső" nyughelye. Így például szóba került a kubai főváros, Havanna és Kolumbusz halálának helyszíne, Valladolid is. Úgy tűnik, most ezek a sejtések is megdőlnek, akárcsak a dominikai verzió.

A DNS-tesztek azonban nem győzték meg például a dominikai illetékeseket sem. Annak az épületnek, a Kolumbusz Világítótoronynak az igazgatója, ahol a dominikai dobozt őrzik, elutasította a teszt eredményét. Juan Bautista Mieses szerint ugyanis a nagy felfedező maradványai soha nem hagyták el a karibi szigetet.